Hlavní obsah

PKN Orlen doplatí peníze za Unipetrol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polský petrochemický koncern PKN Orlen v pondělí ohlásil, že souhlasí s doplatkem za státní podíl v českém holdingu Unipetrol. Podle auditu, který se v Unipetrolu konal nedávno, by měl tento doplatek činit 1,645 miliardy korun.

Článek

"Schválili jsme s českým Fondem národního majetku doplatek ve výši 14,55 procenta," uvedl dnes šéf Orlenu Igor Chalupec. PKN Orlen odkoupil téměř 63 procent státních akcií v Unipetrolu a to za 13,05 miliardy korun. Privatizační smlouva ale obsahovala klauzuli, že pokud se vlastní jmění holdingu od 31. prosince 2003 do vlastního zaplacení kupní ceny, tj. do května letošního roku, změní o více něž pět procent, bude muset Orlen doplatit České republice částku až do výše 15 procent ceny.

Loňský rok byl pro Unipetrol velmi úspěšný a vykázal čistý zisk 3,68 miliardy korun, to je proti roku 2003 velké zlepšení. Ve zmíněném roce totiž Unipetrol hospodařil se ztrátou před zdaněním ve výši 406 miliónů korun.

PKN Orlen zaplatil za vlastní akcie státu 11,3 miliardy korun. Zároveň s akciemi ale odkoupil i dluh Unipetrolu, který činil 3,4 miliardy. Za tento dluh zaplatil Orlen Česku 51 procent jeho hodnoty, tedy 1,75 miliardy korun. Součtem ceny za akcie a za tento dluh pak vzniká celková suma 13,05 miliardy. Připočteme-li k této částce ještě 1,645 miliardy doplatku, dostala Česká republika za tento obchod 14,695 miliardy korun.

PKN Orlen má na zaplacení doplatku přibližně jeden měsíc čas. Tak zněla dohoda s Fondem národního majetku. Podle Chalupce dokončení této transakce nepotrvá déle několik týdnů.

Orlen se zbavuje některých podílů

Polský koncern zároveň dnes oznámil, že se chce zbavit některých majetkových podílů Unipetrolu. Konkrétně se jedná o akcie Lovochemie, Agrobohemie, Aliachemu a Kaučuku. "Podíly budeme odprodávat, budou-li zajištěny tržní podmínky, tedy  zejména cena odpovídající," řekl Adam Zyczkowski, který odpovídá za integraci Orlenu a Unipetrolu.

Orlen zatím neřekl, zda prodá zmíněné společnosti Agrofertu Andreje Babiše. S tím totiž uzavřel ještě před privatizací smlouvy, že mu podíly v pěti firmách ze skupiny Unipetrol odprodá. To po získání Unipetrolu odmítl udělat, neboť podle Orlenu neodpovídá cena ve smlouvách neodpovídá současné tržní ceně.

"Již delší dobu říkáme, že budeme podíly prodávat za tržních podmínek, nevylučujeme přitom ani Agrofert," doplnil Chalupec. Letos v červenci prý PKN Orlen nabídl Agrofertu, že mu zmíněné společnosti odprodá, ale jen za tržní cenu. S tím Agrofert nechtěl podle Chalupce souhlasit. Orlen proto uvažuje, že raději zaplatí smluvní pokutu a firmy prodá za tržní cenu.

Orlen představil plán

Plán zvaný Partnerství by měl zajistit lepší spolupráci mezi polským Orlenem a českým holdingem Unipetrol. Petrochemický koncern PKN Orlen se chce v rámci Unipetrolu soustředit zejména na rafinérství a prodej paliv.

Jeho záměrem je také zvýšení podílu Benziny na českém trhu pohonných hmot. Dnes je její podíl přibližně desetiprocentní, díky novému plánu by měl vzrůst na dvojnásobek.

Reklama

Související články

Agrofert se chce soudit s PKN Orlen

Chemický holding Agrofert je připraven v nejbližších dnech podat návrh na zahájení arbitrážního řízení s polským koncernem PKN Orlen. Ten má podle smluv mezi...

Cena za Unipetrol bude o 1,645 miliardy vyšší

Polský koncern PKN Orlen by měl za státní podíl v Unipetrolu zaplatit o 1,645 miliardy korun více, než kolik dosud uhradil. Vyplývá to z výsledků dodatečného...

Výběr článků

Načítám