Hlavní obsah

Sobotka: euro v Česku od roku 2009

Novinky, Martina Martinovičová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Termín přijetí eura v České republice bude záležet především na reformě veřejných financí, shodli se účastníci konference Hospodářství 2003.

Článek

Stanovení termínu připojení ČR k eurozóně je zcela závislé na reformě veřejných financí, řekl ministr financí Bohuslav Sobotka, který za optimistické datum vstupu považuje 1. leden 2009.

"Předpokládám, že ve spolupráci s ČNB předložíme strategii přístupu České republiky ke společné evropské měně v září či říjnu tohoto roku," uvedl Sobotka.

O nutnosti rychlé reformy veřejných financí se zmínil i viceguvernér ČNB Oldřich Dědek, podle něhož by dlouhodobé oddalování reformy mohlo vést k možnosti vzniku měnové krize. Členství v eurozóně může podle něj vyřešit řadu problémů jako například spekulace proti koruně. Vláda pak navíc bude muset zpřísnit fiskální disciplínu, dodal.

Odborníci Sobotkův optimismus nesdílejí

"Byl by zázrak, kdybychom do eurozóny vstoupili před rokem 2010," prohlásil hlavní ekonom Raiffeisenbank Ivo Nejdl. Podotkl také, že v ČR se o reformě veřejných financí stále spíše mluví, než jedná.

Ředitel finančního a kapitálového poradenství PricewaterhouseCoopers Miroslav Singer míní, že přijetí eura by bylo pro českou ekonomiku prorůstovým impulzem. Vstup do eurozóny bude podle jeho slov tím výhodnější, čím více zemí do ní také vstoupí.

Sobotka věří, že kabinet konečnou podobu reformy veřejných financí schválí nejpozději v polovině roku. Usiluje o to, aby deficit veřejných rozpočtů klesl v roce 2006 na 3,7 % hrubého domácího produktu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám