Hlavní obsah

Unipetrol v čele výprodeje

Právo, Bedřich Choděra

Jako po nakloněné rovině se sesouvaly kursy akcí na pražské burze. Ztrácely všechny tituly ve SPAD, k jejich sestupu přispěla i negativní atmosféra na zahraničních trzích. Nejvíce ve čtvrtek oslabil Unipetrol, a to o 8,20 procenta na 210,50 Kč. Index PX 50 klesl o 3,61 procenta na 1360,4 bodu.

Článek

ČEZ uzavřel na 671,10 Kč se ztrátou 4,37 procenta. K nedávným novým nákupním doporučením přibyl o vyjádření analytiků ING, kteří radí titul "držet", a to při vyšší cílové ceně 750 Kč.

Nejméně oslabila Erste Bank, a to o 1,29 procenta na 1223 Kč. Podle obchodníků má již Erste větší pokles za sebou v předchozích dnech, a tak ztráty mohly být jen mírné. Český Telecom sestoupil o 4,51 procenta na 490,80 Kč, Zentiva rovněž o 4,51 procenta na 1038 Kč. "Důvodem mohlo být nejen přehřátí českého trhu, ale také obavy ze zpomalení světové ekonomiky," uvedl Pavel Pikna z makléřské firmy Cyrrus.

Obchodník s cennými papíry RSJ Invest získal jako první subjekt z nových zemí EU členství na londýnské derivátové burze Liffe, která patři spojené evropské burze Euronext. Na tuto firmu v Londýně připadá 2,4 procenta objemu všech obchodů. Podle místopředsedy představenstva RSJ Karla Janečka jde o částku 211 biliónů korun, což je zhruba 233násobek rozpočtu České republiky. Firma obchoduje hlavně s kontrakty futures na úrokovou míru, zabývá se však také správou aktiv pro klienty, minimální investice je milión korun. RSJ má zájem o vstup také na chicagskou derivátovou burzu a na pražskou burzu, kde by chtěla působit jako tvůrce akciového trhu ve SPAD někdy na začátku roku 2007.

Evropa

Evropské burzy klesaly. Investoři sázejí na prudký růst dolaru po rychlém zvyšování úroků, což je velmi nepříznivé pro exportéry a jejich akcie. Postiženy byly zejména nové evropské trhy, konal se rychlý výprodej nejen středoevropských akcií, ale i měn. Slovenská centrální banka (NBS) ve čtvrtek zastavila oslabování vlastní měny, která během obchodování spadla až na 39,20 slovenské koruny za euro. NBS přímými intervencemi na devizovém trhu dočasně vytáhla kurs na 38,90 koruny za euro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám