Hlavní obsah

Poslanci schválili zákon o územních finančních orgánech

PRAHA

Sněmovna ve středu schválila vládní novelu zákona o územních finančních orgánech. Cílem novely je sladit územní obvody jednotlivých finančních úřadů s obvody měst s rozšířenou působností. To jsou města, na něž byla po zrušení okresních úřadů přenesena největší část výkonu státní správy.

Článek

Předlohu přitom počátkem srpna zamítl Senát. Sněmovna jej ale dnes přehlasovala. Zákon musí nyní podepsat prezident republiky. Senátoři přitom tvrdí, že síť úřadů po přijetí novely zůstane stejná a lidem tato dílčí reforma nic nepřinese.

"Každá reforma veřejné správy by lidem měla něco přinést, měl by se zjednodušit jejich přístup k úřadům. Je to jen vnitřní opatření v rámci resortu," řekl již dříve senátor Robert Kolář.

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) již koncem června při projednávání ve Sněmovně řekl, že novela má od 1. ledna příštího roku odstranit nynější praxi, kdy lidé jezdí na jiné místo na finanční úřad a na jiné vyřizovat třeba věci spojené s občanskými průkazy. V budoucnu mají spadat pod finanční úřad, který je v místě, kde jsou i města s rozšířenou působností.

Další změna má platit od roku 2007, kdy se má 22 nejmenších finančních úřadů, jež jsou mimo města s rozšířenou působností, přeměnit na pobočky finančních úřadů. Běžná agenda, která se týká kontaktu s občanem, v nich ale zůstane zachována, uvedl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám