Hlavní obsah

Sněmovnou prošel prvním čtením návrh rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládní návrh rozpočtu na rok 2006 prošel ve Sněmovně prvním čtením. Základní parametry rozpočtu, který by měl mít deficit přes 74 miliard korun, tak vláda prosadila a už se nebudou měnit. Opoziční ODS podle očekávání návrh nepodpořila, koaliční poslanci naopak ano, komunisté se hlasování zdrželi.

Článek

Ze 193 přítomných poslanců hlasovalo pro 98 vládních poslanců. K přijetí bylo potřeba nejméně 97 hlasů.

Rozpočet počítá s příjmy ve výši 884,4 miliardy korun a výdaji ve výši 958,8 miliard korun. Mandatorní výdaje, neboli výdaje povinné ze zákona, dosahují 53 procent celkových výdajů, což představuje 508 miliard korun. Z těchto výdajů pak tvoří nejvíce sociální platby, které stoupnou v porovnání s rokem 2005 o 6,6 procent. Nárůst vykazují i starobní důchody, a to o 4,9 procenta, tedy v průměru o 380 korun.

Nyní půjde Zákon o státním rozpočtu do jednotlivých parlamentních výborů, které mají několik týdnů na to, aby v příslušných kapitolách rozpočtu navrhly změny. Dají se očekávat snahy jednotlivých poslanců pomoci svými návrhy vlastním volebním regionům.

Zdroj: ČSÚ, MF

Poté bude následovat čtení druhé. V posledním, třetím čtení budou poslanci hlasovat o pozměňovacích návrzích a pak i o tom, zda se rozpočet jako celek schválí. Dá se očekávat, že třetí čtení přijde na řadu koncem listopadu či začátkem prosince.

V případě, že Sněmovnou projde, půjde rovnou na Pražský hrad k podpisu prezidenta. Senát se na rozdíl od ostatních norem tímto zákonem nezabývá. Pokud by však Sněmovna rozpočet neschválila a nepodařilo by se to ani do konce roku, musel by se stát řídit rozpočtovým provizoriem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám