Hlavní obsah

VZP začne platit lékařům

– PRAHA

Peníze, které Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dluží soukromým lékařům, by měly do týdne začít chodit na účty lékařů. Ke konci října by se zpoždění splatnosti faktur mělo zkrátit ze současných 50 dnů na dvacet. Pro ČTK to v úterý uvedl místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek.

Článek

Podle Jelínka to je splnění požadavku na urychlenou pomoc. "Akutní ohrožení praxí by tím pro tuto chvíli pominulo," dodal Jelínek. VZP to umožní pomoc vlády zdravotním pojišťovnám ve výši 3,8 miliardy korun. Odkup pohledávek zdravotních pojišťoven je ale jen rychlé opatření ke stabilizaci situace. Na opatření systémové si budou muset zdravotníci počkat.

VZP čeká na peníze od ČKA

Již po neděli začne Česká konsolidační agentura (ČKA) posílat zdravotním pojišťovnám slíbené finanční prostředky. Tato transakce potrvá do poloviny prosince. Peníze jsou určeny pro všech devět zdravotních pojišťoven.

"Jakmile finanční prostředky obdržíme, ihned je začneme předávat našim smluvním partnerům, peníze dostanou v řádu dnů," uvedl mluvčí VZP Jiří Suttner. Během října tak bude moci zaplatit ambulancím dvě platby místo jedné. Tím chce VZP dosáhnout radikálního snížení skluzu v platbách. Do konce října by tak splatnosti mohla dosáhnout úrovně letošního května, což by už soukromé praxe neohrožovalo.

To ostatní zdravotní pojišťovny podle výkonného ředitele Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka použijí na doplnění rezervních fondů, ze kterých braly peníze na platby lékařům. V současné době tak nedluží lékařům, nemocnicím ani lékárnám nic. "S tokem peněz nemáme problém," doplnil Gajdáček.

Hlouběji do kapsy musí sáhnout stát

Ani tato opatření ale podle lékařů nedokáží vyřešit problémy se současným dluhem zdravotních pojišťoven. Ten dosahuje zhruba deseti miliard, přičemž by do konce roku mohl narůst o další dvě.

Lékaři a pojišťovny se shodně domnívají, že systémovým řešením by bylo, kdyby stát výrazně navýšil platby za děti, důchodce a další státní pojištěnce. Navýšení by mělo být zhruba čtyřnásobné.

Dalším systémovým opatřením by pak mělo být snížení výdajů na léky a reforma, která by kladla více zodpovědnosti na pacienty. Ti by tak více rozhodovali, kam jejich peníze půjdou. Vláda má ovšem v úmyslu posílení vlivu státu ve správních radách zdravotních pojišťoven i při stanovování sítě zařízení.

Reklama

Související články

Praktičtí lékaři mají zavřené ordinace

V České republice stávkují ve čtvrtek praktičtí lékaři. Jejich ordinace jsou zavřené a visí na nich nápis, kam se mají pacienti obrátit pro ošetření. V poledne...

Výběr článků

Načítám