Hlavní obsah

Za prošlé potraviny chce Zgarba až padesátimiliónové pokuty

PRAHA

Ministr zemědělství Petr Zgraba chce pomocí novely zákona o potravinách přísněji trestat nepoctivé obchodníky. Novela, na které pracuje ministerstvo zemědělství, by měla umožnit pokutovat ty, kteří zákon porušují, až do výše 50 miliónů korun. Impulsem pro návrh této novely byla nedávná zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Článek

Ministr Zgarba uvedl, že nezákonné chování prodejců neohrožuje jen spotřebitele, ale i české prvovýrobce a zpracovatele potravin. I proto považuje celou záležitost za mimořádně důležitou a chce tedy zvýšit možný postih. V současné době je maximální pokuta tři milióny korun.

Ministerstvo zřídilo bezplatnou telefonní linku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v poslední době odhalila několik závažných pochybení. "Ukazuje se, že zveřejněná pochybení nebyla ojedinělá. Pravděpodobně se jedná o špičku ledovce a tyto praktiky jsou realizovány v mnohem větší míře, než jsme si původně mysleli," uvedl Zgarba. Podle ministra nyní SZPI prošetřuje další případy, který ale nebyly zatím uzavřeny a tak nelze uvést podrobnosti.

Lidé v poslední době na nedostatky stále více upozorňují. A nejsou to jen spotřebitelé, ale i samotní zaměstnanci, kteří dávají podněty dozorovým orgánům. Ministerstvo se rozhodlo témto lidem vyjít vstříc a od úterý bude v provozu bezplatná telefonní linka (221 812 275), na kterou mohou volat všichni, kdo chtějí podat informace o nepoctivých praktikách prodejců potravin.

SZPI zatím načapala dva řetězce

Inspektoři se mohou pochlubit i velkými rybami. V prodejnách Julius Meinl v Praze a Táboře nevhodně zacházeli s masnými výrobky. [celá zpráva] V Českých Budějovicích se v prodejně stejného řetězce prokázal prodej prošlých potravin. Zaměstnanci tam tyto potraviny omývali a vraceli zpět do prodeje. [celá zpráva]

V jindřichohradecké prodejně Hypernova, které patří společnosti Ahold Czech Republic, zase inspektoři nalezli velké množství myší. [celá zpráva] V Průhonicích u Prahy pak v Hypernově prodávali výrobky s pozměněnou dobou trvanlivosti. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám