Hlavní obsah

Nezaměstnanost v září klesla na 8,8 procenta

– PRAHA

Míra nezaměstnanosti v září lehce poklesla na 8,8 procenta. Oproti minulému měsíci byla nižší o 0,1 procentního bodu. Celkem to představuje 503 396 osob hledajících práci, to je o 1858 méně než v srpnu. Nejnižší nezaměstnanost byla již tradičně v Praze a okolí. Naopak nejhorší situace je na Mostecku a Karvinsku.

Článek

Počet lidí, kteří si hledají práci, se v září oproti srpnu snížil. Vyplývá to z údajů, které v pondělí vydalo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Nižší nezaměstnanost zaznamenalo celkem 40 úřadů práce. Největší pokles byl v okresech Rychnov nad Kněžnou a Pelhřimov.

Naopak 36 úřadů práce vykázalo meziměsíční nárůst. Nejhůře na tom byly úřady v okresech Rakovník (o 4,9 procentního bodu), Písek (4,5 procentního bodu), Benešov (o 2,7 procentního bodu).

Z celkového počtu 503 396 nezaměstnaných tvořily v září ženy 54,1 procenta, tj. 272 165 žen bez práce. Absolventi škol všech stupňů vzdělání se na nezaměstnanosti podíleli 9,4 procenty. Celkem jich v záři evidovaly úřady práce 47 094.

Ve srovnání s loňským zářím, kdy u nás byla nezaměstnanost ve výší 9,1 procenta, letos evidovaly úřady práce o 26 843 zájemců o zaměstnání méně.

Analytici pokles čekali

Mírný pokles nezaměstnanosti se dal podle analytiků čekat. Hlavním důvodem je poprázdninový nástup absolventů do zaměstnání. ČTK to uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Většina ekonomů se domnívá, že situace na trhu práce je stále lepší. Mírný pokles, který nezaměstnanost vykázala, tomu prý odpovídá. Na nižší nezaměstnanost měl vliv také růst ekonomiky a zpřísňování podmínek pro vyplácení sociálních dávek. "Do konce roku trh očekává míru nezaměstnanosti do devíti procent," dodal Brožka.

Stejný názor vyjádřil i hlavní ekonom Volksbank CZ Vladimír Pikora. Podle měl na snížení nezaměstnanosti zásluhu i větší objem sezónních prací. "Koncem roku tato práce vymizí a nezaměstnanost opět vzroste. Podle nové metodiky tak koncem roku budeme mít nezaměstnanost kolem 8,8 - 9,0 procenty," uvedl Pikora.

S tím nesouhlasí analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. "Míra nezaměstnanosti zřejmě koncem roku opět překročí hranici 9 procent," řekl. Podle Sobíška je nezaměstnanost strukturálním problémem, který nedokáže výrazně zmírnit ani růst ekonomiky. Nezaměstnaným by pomohlo, kdyby se upravila sociální síť a zjednodušilo podnikání.

Nejlépe se hledá práce již v Praze a okolí

Praha opět vykázala nejnižší míru nezaměstnanosti. Úplně nejlepší výsledky vykázaly úřady práce v okresech v okolí Prahy a v Mladé Boleslavi. Nejvíce lidí bez práce se oproti tomu nachází v okresu Most.

Míra nezaměstnanosti ve jednotlivých okresech
okresnezaměstnanost (v%)
Praha - západ2,8
Praha - východ3,1
Praha3,6
Mladá Boleslav3,9
.....
Chomutov15,7
Teplice15,9
Karviná18,7
Most21,7
zdroj: MPSV

Podle úřadů práce bylo k 30. září 55 798 volných pracovních míst. To je o 3498 míst méně než v srpnu a o 8694 více než v loňském září. Na jedno volné místo tak připadá přibližně devět uchazečů. Nejhorší poměr volných míst a zájemců o práci vykazují opět okresy Karviná (téměř 71 uchazečů na jedno volné místo) a Most (skoro 45 zájemců na jedno neobsazené pracovní místo).

Nezaměstnanost v eurozóně i v EU za srpen stoupla

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii i v zemích eurozóny se za srpen mírně zvýšila. V zemích, které platí eurem, stoupla na 8,6 procenta z červencových 8,5 procenta, a v EU se dostala na 8,7 procenta z předchozích 8,6 procenta, uvedl začátkem října statistický úřad Eurostat.

Nejnižší byla nezaměstnanost v Irsku, Británii, Nizozemsku a Dánsku, kde setrvala pod pěti procenty. Nejhůře je na tom nadále Polsko s úrovní 17,5 procenta a Slovensko, které má nezaměstnanost 15,2 procenta.

V České republice zůstala míra nezaměstnanosti na 7,7 procenta a proti loňskému srpnu klesla o 0,6 procentního bodu. Eurostat ovšem používá odlišnou metodiku výpočtu nezaměstnanosti než Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Míra nezaměstnanosti v některých zemích EU
zeměnezaměstnanost (v%)
Belgie8,0
Francie9,6
Itálie7,9
Německo9,6
Rakousko5,2
Španělsko9,4
Česká republika7,7
Estonsko7,4
Maďarsko6,4
Polsko17,5
Slovinsko5,8
25 zemí EU8,7
zdroj: Eurostat

Reklama

Výběr článků

Načítám