Hlavní obsah

PRÁVO: Kdo chce koupit byt, má ideální šanci

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kdo chce koupit byt, má nyní jedinečnou šanci na výhodný nákup. K dosavadním příznivým faktorům na trhu, jako jsou nízké úroky z úvěrů a velká nabídka bytů, zejména nových, se totiž letos ještě přiřadily stabilizované ceny. Blíže o tom přinese sobotní rubrika Práva Rodinné finance, která je téměř celá věnovaná této problematice.

Článek

Příhodnost doby k nákupu je nejvíce viditelná u cen nových bytů, které letos kvůli ostré konkurenci na trhu nerostou buď vůbec, nebo jen velmi mírně. V minulých letech jsme přitom byli zvyklí na růst o deset až dvacet procent ročně.

Ceny panelových bytů, které fámy o zdražení po vstupu do Evropské unie vyhnaly do nadoblačných výšin, ve druhé polovině loňského roku až o pětinu klesly a od té doby se na této úrovni víceméně udržují. Ceny starších cihlových bytů jdou nahoru jen v nejlepších lokalitách, nebo jen u těch bytů, které jsou kvalitní.

"Z pohledu kupujících je situace naprosto výborná. Kdo si chce pořídit bydlení, nebo chce do těchto nemovitostí investovat, má ideální příležitost," soudí Jiří Pácal, ředitel Central Europe Holding Praha a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Panelové už asi více nezlevní

Podle jeho slov ceny panelových bytů, jichž se na trhu prodá nejvíc, klesly ve druhé polovině loňského roku zhruba na úroveň, na které byly před vstupem do Evropské unie a dál by se již neměly snižovat.

"Propad byl naprosto nutný, vždyť ceny panelových bytů se dostaly uměle málem až na úroveň cen zděných. To deformovalo trh. Teď jsou relace mezi jednotlivými druhy bytů nastaveny správně," uvedl Pácal.

Makléři tvrdí, že o panelové byty mají lidé nadále zájem. "V první polovině roku byla poptávka po nich v hlavním městě tak o pět až deset procent nižší než dřív. Zřejmě developerské projekty nových bytů přetáhly část klientů. Před dvěmi až třemi měsíci se však zase poptávka po panelákových bytech dostala zase na dřívější úroveň," uvedl David Černík z pražské Maxima reality.

Ostrá konkurence u nových projektů

Období před vstupem České republiky do EU přineslo i velké zvýšení cen nových bytů, dokonce až o dvacet procent ročně. I tato cenová bublina však splaskla a ceny se v řadě případů podstatně snížily.

"Nabídka nových bytů v Praze i mnohých krajských městech je dnes velmi široká a i letos lze pozorovat mírný posun cen dolů. Pokud někdo prodává za stejnou cenu jako dřív, tak zase nabízí daleko kvalitnější vybavení bytů. Lepší jsou obklady i podlahy," uvedl Pácal. Podle něho už ale developeři vzhledem ke svým maržím nemají další prostor pro snižování cen.

Jakub Sedmihradský ze společnosti Lexxus, která nabízí v Praze byty ve vyšší cenové kategorii, se domnívá, že růst cen nových bytů se nezastaví a bude činit 5 až 8 procent ročně. "Ceny nových bytů v projektech, které nemají zásadní chyby a jsou v dobrých lokalitách, rozhodně porostou. Stagnují ceny nových bytů ve špatných lokalitách a ty, které mají nějaké nedostatky," uvedl.

Co se dočtete v Rodinných financích

O bydlení v sídlištích zájem nepolevuje

Nové byty se čile staví i v krajských městech

Názor odborníka: I v panelácích se dá pěkně žít

Naopak podle Dany Čápové ze Stavební fakulty ČVUT ceny nových bytů budou v budoucnu klesat. "Zatímco s neustále kritizovanými byty v panelácích se čile obchoduje, nové byty, moderně projektované a na dobrých adresách zejí prázdnotou. Své obyvatele hledají stále obtížněji. Moje rada pro zákazníky zní: Pokud byt nepotřebujete nutně, počkejte, a pokud jej potřebujete, kupujte v již dokončených domech nebo byty v domech před dokončením. Dlouhodobá investice do příliš vzdálených projektů se nemusí vyplatit," sdělila Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám