Hlavní obsah

Prokuratura v Německu vyšetřuje personálního exředitele VW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRAUNSCHWEIG/WOLFSBURG

Státní zastupitelství v německém Braunschweigu zahájilo vyšetřování bývalého personálního šéfa automobilky Volkswagen (VW) Petera Hartze. Podle vyšetřovatelů je podezřelý ze zpronevěry. Je to další výsledek vyšetřování aféry ve Volkswagenu.

Článek

Po policejní prohlídce Hartzovy kanceláře Volkswagen potvrdil, že mu záleží na tom, aby byla celá věc co nejlépe prošetřena a objasněna. Mluvčí Volkswagenu v pátek ve Wolfsburgu uvedl: "Předseda představenstva společnosti Bernd Pischetsrieder již několikrát ujistil, že celá tato aféra bude bez ohledu na jména a pozice vyšetřena. VW proto vítá toto vyšetřování a sám také pověřil společnost KPMG prověřením všeho podežřelého."

Aféra původně vypukla poté, co vyšlo najevo, že personální ředitel a člen představenstva dceřiné firmy Volkswagenu Škody Auto Helmut Schuster požadoval od dodavatelů úplatky za to, že jim pomůže zakázku získat. Měl také založit vlastní firmy a jejich pomocí manipulovat se zakázkami. Síť těchto firem se rozkládala na území Indie, Angoly, Lucemburska, Švýcarska a také České republiky.

Později vyplavalo napovrch, že členové představenstva společnosti podplácelo členy podnikové rady. Za to od nich požadovalo podporu při kontroverzních rozhodnutích o firemních zakázkách. Korupce měla formu luxusních služebních cest či dokonce služby prostitutek.

Harzt vinu necítí

Třiašedesátiletý Hartz, člen německých sociálních demokratů Gerharda Schroedera,  byl personálním ředitelem Volkswagenu od roku 1993 a přímým nadřízeným Schustera, který ho měl po odchodu do důchodu vystřídat v jeho funkci. Hartz, který jakákoliv obvinění o začátku popírá, v červenci rezignoval na svou pozici. Uvedl, že tak učinil proto, aby předešel dalším škodám, které by společnosti Volkswagen mohly vzniknout.

Jeho nástupce zatím nebyl jmenován. Dokud se o novém personálním řediteli nerozhodne, bude tuto pozici zastávat šéf Volkswagenu Bernd Pischetrieder.

Největším vlastníkem firmy je Porsche

Německý automobilový koncern mezitím zažívá boje o to, kdo jej bude vlastnit. Stuttgartská automobilka Porsche v pátek koupila 8,3 procenta akcií a rázem se tak stala největším podílníkem firmy. Má dokonce více akcií než země Dolní Sasko, celkem 18,53 procenta.

Některým členům vedení Volkswagenu se ale podobné iniciativy nelíbí a podle informací deníku Finacial Times se budou snažit odvolat šéfa dozorčí rady Ferdinanda Piëcha, jehož rodina spolu s rodinou Porsche automobilku vlastní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám