Hlavní obsah

Paroubek: Šulc může ohrozit příchod Hyundai

Právo, Jakub Svoboda, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek se ve čtvrtek ostře ohradil proti středeční kritice hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce (ODS), podle něhož vláda při vyjednávání s automobilkou Hyundai o mnohamiliardové investici opomíjela ústecký region. Ministerský předseda rovněž varoval, že některé výroky hejtmana by mohly příchod významného jihokorejského investora do ČR ohrozit.

Článek

"Hejtman Šulc by si měl uvědomit, že v zaslepené honbě za pochybnými politickými body může svými nepodloženými a nepromyšlenými výroky ohrozit křehký proces vyjednávání se společností Hyundai o její investici v ČR," uvedl včera Paroubek.

Podle vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna očekává vláda konečné rozhodnutí Hyundai, kde postaví svůj nový závod, "v několika týdnech či měsících".

V objemu investic je Ústecko druhé v ČR

Tvrzení Šulce, že při jednání se společností Hyundai byl zanedbán Ústecký kraj, není podle premiéra pravdivé. "Zdůrazňuji, že agentura CzechInvest zónu Triangle v Žatci firmě Hyundai nabízela. Ta ji ale ze svého rozhodování hned na počátku vyřadila, protože nesplňuje jednu ze základních podmínek, bezprostřední blízkost Slovenské republice. Nyní má tedy Hyundai zájem pouze o severní a střední Moravu, protože jen tak bude blízko svým hlavním dodavatelům," reagoval Paroubek.

Šulcovu výzvu, aby investiční pobídky konečně směřovaly i do Ústeckého kraje, kde je nejvyšší nezaměstnanost v ČR, Paroubek považuje také za nesmyslnou. Do tohoto regionu totiž směřuje nejvíce projektům podpořených investičními pobídkami, díky kterým bylo vytvořeno 13 tisíc pracovních míst. "V objemu investic je tento kraj na druhém místě v rámci ČR po Středočeském kraji. Ten získal prvenství jen díky historicky největší investici TCPA," připomněl premiér.

Podle studie společnosti Ernst je severočeský region díky získání největšího počtu investic do výroby automobilových komponentů dokonce na prvním místě v Evropě.

Podle premiéra zaspalo i vedení na Ostravsku

Paroubek však včera na brífinku v Havířově neušetřil ani představitele Moravskoslezského kraje, který je zatím v očích Korejců velkým favoritem. Vedení kraje podle něj v podpoře průmyslových zón žádnou velkou aktivitu nevyvíjelo a pozemky teď nejsou pro Hyundai připravené. "Pánové ve vedení kraje jsou poněkud ideologicky předpojati, protože se dívají na tyto věci jako na vynález sociální demokracie, stejně jako na investiční pobídky," dodal premiér.

Hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský (ODS) byl Paroubkovým vyjádřením zaskočen. "Mě to udivuje. Jde o hloupé prohlášení v rámci blížící se volební kampaně," řekl Právu. Podle jeho slov kraj postupuje ruku v ruce s vládou a ministerstvem průmyslu, podle toho, kolik na výkupy pozemků pro zóny uvolní. "Pan premiér by si měl přečíst vládní usnesení," poznamenal Tošenovský. Odmítl, že by nepřipravenost zón mohla ohrozit investici firmy Hyundai. "Jsem v úzkém kontaktu s nejvyšším vedením firmy Hyundai a průběžně všechny věci řešíme," poznamenal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám