Hlavní obsah

Průzkum: stát hájí zájmy ČR v arbitrážích špatně

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většina obyvatel Česka (77 procent) se domnívá, že stát není na arbitrážní řízení dobře připraven a při obhajobě zájmu ČR nepostupuje s řádnou péčí. Vyplývá to z exkluzívního průzkumu agentury STEM, který má Právo k dispozici. Ministerstvo financí tento názor odmítá.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Pravděpodobně pod vlivem nedůvěry ve schopnosti státu hájit své zájmy u mezinárodních soudů pokládá drtivá většina obyvatel za rozumné stanovisko urychleně a přijatelně urovnat spor České republiky s bankovním domem Nomura. S japonskou společností se ČR pře ohledně zániku IPB.

Kritičtí stoupenci ODS

Na nedostatečné připravenosti Česka na arbitrážní řízení se shodují v podstatě všechny skupiny obyvatel. Nejkritičtější jsou v tomto ohledu stoupenci ODS (82 procent) a KSČM (76 procent). Naopak výrazně méně jsou o tom přesvědčeni příznivci vládních stran KDU-ČSL (66 procent) a ČSSD (64 procent).

Přes dvě třetiny respondentů průzkumu, který STEM provedl koncem září, se rovněž domnívají, že stát nevěnuje dostatečnou pozornost ochraně zahraničních investic v Česku. I v tomto případě jsou nejvíce skeptičtí příznivci ODS (75 procent) a nejméně kritičtí jsou stoupenci ČSSD (58 procent). Názory na tuto otázku se výrazně liší i podle dosaženého vzdělání. O nedostatečné ochraně investic je přesvědčeno 64 procent obyvatel s dokončeným základním vzděláním, stejný názor má celých 76 procent vysokoškoláků.

Jak vidí příznivci politických stran připravenost státu v arbitrážních řízeních (v%)
příznivciurčitě + spíše připravenurčitě + spíše nepřipraven
ODS1882
KSČM2476
KDU-ČSL3466
ČSSD3664
zdroj: STEM, Právo

Jen pětina obyvatel Česka míní, že způsob, jakým stát přistupuje k ochraně zahraničních investorů a arbitrážím, je v pořádku. Pouhá desetina lidí se potom domnívá, že se stát věnuje ochraně zahraničních investorů a je na obhajobu svých zájmů při arbitrážích dobře připraven.

Ministerstvo financí s pohledem občanů nesouhlasí

"Ministerstvo financí musí jednoznačně odmítnout informace o tom, že Česká republika špatně vede mezinárodní arbitráže. Po roce 1993 byly uzavřeny tři mezinárodní arbitrážní spory. Dva z nich Česká republika vyhrála a jeden prohrála," uvedl tiskový mluvčí Ministerstva financí Marek Zeman.

Česká republika vyhrála první spor proti Ronadlu Lauderovi ohledně TV NOVA, který byl veden v roce 2001 v Londýně. Druhý spor ve stejné věci ovšem Česká republika se společností CME Czech Republic B.V. ovládanou právě Lauderem prohrála a musela tak uhradit 10 mld. korun.

Zatím poslední arbitráž proběhla v září 2003 s Williamem Nagelem ohledně vydání vydání licence na provoz mobilního telefonního systému GSM. V tomto sporu Česká republika vyhrála a Williamu Nagelovi bylo uloženo, aby aby uhradil České republice veškeré náklady, které vynaložila v souvislosti s tímto soudním řízením

Lidé vědí, že stát již prohrál miliardy

Drtivá většina (75 procent) dotázaných ví o tom, že Česko již v minulosti některé arbitráže prohrálo, včetně arbitráže s CME ohledně TV Nova. a muselo zaplatit  více než 10 miliard korun. Více informováni o prohraných arbitrážích jsou podle STEM muži, lidé s vyšším vzděláním, střední generace (30-59 let) a sympatizanti ODS a ČSSD.

Informace o výsledcích arbitráží má mírně nadpoloviční počet osob se základním vzděláním (55 procent), u osob s maturitou je to už 88 procent a u vysokoškolsky vzdělaných obyvatel dokonce 94 procent. Proti 70 procentům sympatizantů KSČM ví o prohraných arbitrážích 81 procent příznivců ČSSD a 84 procent přívrženců ODS.

Jak jsou lidé informování o výsledcích arbitráže v závislosti na vzdělání (v%)
vzděláníanone
vysokoškolské946
maturita8812
vyučení7624
základní5545
zdroj: STEM, Právo

O průběh a výsledky soudních arbitráží Česka se zahraničními investory u mezinárodních soudů se zajímá 57 procent obyvatel. Výrazně častěji sledují arbitráže muži (63 procent) než ženy (53 procent). Zájem o arbitráže stoupá s vyšším vzděláním. Informace o mezinárodních soudech Česka sleduje 40 procent obyvatel se základním vzděláním, 64 procent obyvatel s maturitou a 79 procent vysokoškoláků.

O něco více se o arbitráže zajímá střední generace ve věku 30 až 59 let, zatímco mezi lidmi mladšími a staršími je zájem asi padesátiprocentní. Největší pozornost věnují arbitrážím sympatizanti ODS (72 procent), nejméně KSČM (50 procent).

Prohry s Nomurou se obává 67 % lidí

Dvě třetiny české veřejnosti se obávají, že náš stát prohraje arbitráž s bankovním domem Nomura o 40 miliard korun ohledně jeho investice do bývalé banky IPB. Poněkud mírnější obavy z prohry s Nomurou mají lidé se základním vzděláním, 42 procent z nich se domnívá, že Česko případný soudní spor vyhraje. Naopak o prohře s Nomurou je přesvědčeno 68 procent vyučených, 72 procent lidí s maturitou a 69 procent vysokoškoláků.

Větší obavy z neúspěchu ČR mají lidé, kteří se o průběh a výsledky arbitráží Česka zajímají (74 procent). Z těch, kdo se o arbitráže nezajímají, očekává prohru ČR 57 procent. Z těch, kdo sledovali kauzu s prohrou arbitráže s CME, se obává neúspěchu ČR ve sporu s Nomurou celých 73 procent lidí.

Premiér Jiří Paroubek urychleně spor s Nomurou vyřešit mimosoudně. V hodnocení Paroubkova stanoviska se podle STEM pravděpodobně promítají nejen stranické sympatie, ale i sympatie k jeho osobě. Premiérovo stanovisko považují za rozumné zejména sympatizanti ČSSD (86 procent) a KSČM (74 procent). Naopak s iniciativou premiéra souhlasí jen 67 procent přívrženců ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám