Hlavní obsah

Jedna až dvě automobilky míří do střední a východní Evropy

PRAHA

V horizontu několika málo let by do střední a východní Evropy měli přijít jeden či dva noví výrobci automobilů. Jedním z nich by měla být korejská automobilka Hyundai, která pravděpodobně zakotví svou výrobu v České republice. Na konferenci AutoCEE to v úterý uvedl vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.

Článek

"Čekáme na finální rozhodnutí, které by mělo padnout v několika týdnech či měsících," uvedl Jahn. Podle jeho dřívějšího vyjádření by mělo být rozhodnuto do konce tohoto roku.

Hyundai plánuje postavit svou továrnu v průmyslové zóně v Nošovicích na Frýdecko-Místecku nebo u Ostravy. Roční produkce by mohla dosáhnout 300 000 aut. Zahájení výroby se dá odhadovat na roky 2008 či 2009. Práci by mohlo díky investici ve výši až dvou miliard dolarů najít přibližně 3 000 lidí.

V současné době jsou v České republice dva finální výrobci automobilů. Ze Škody Auto vyjede ročně téměř půl miliónu vozů a v kolínské TPCA se počítá s výrobou 300 000 aut ročně. Hyundai by se tak stala třetí podobnou společností.

Vláda také připravuje ve spolupráci se třemi desítkami automobilových výrobců a 45 školami projekt s názvem IQ Auto. V rámci tohoto projektu by měly firmy přímo spolupracovat se školami na vytváření výukových programů. Do projektu se zapojí i přibližně desítka pracovních úřadů.

Reklama

Související témata:

Související články

Hyundai bude stavět továrnu v ČR

Jihokorejská automobilka Hyundai si pro stavbu své nové továrny vybrala Českou republiku. S odvoláním na agenturu Reuters to v pátek uvedla ČTK. Ředitel...

Výběr článků

Načítám