Hlavní obsah

Francouzskou dopravu ochromila stávka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Doprava i další veřejné služby v úterý čelí jednodenní národní stávce, kterou vyhlásily francouzské odbory. Stávka je zaměřena proti současné politice vlády, která má v plánu privatizovat státní firmy. Tento krok odborů jen přidává tlak na francouzského premiéra Dominica de Villepin. Stávka se může dotknout i českých cestujících.

Článek

Demonstrace jsou vyhlášeny na více jak 140 místech po celé Francii, ta největší se bude konat odpoledne na Place de le Republique v Paříži. K akcím vyzývá celkem pět odborových svazů. Stávkující budou protestovat zejména proti nezaměstnanosti a proti politice vlády, která podle nich vede ke snížení koupěschopnosti občanů.

Nejvíce je zatím postižena doprava. V Paříži nefunguje přibližně polovina stanic metra, v příměstských oblastech je v provozu dokonce jen třetina vlakových spojů. Mimo oblast Paříže se dopravní obslužnost pohybuje mezi 40 a 60 procenty.

Lety z ČR zatím ohroženy nejsou

Zasažena je také letecká doprava. Zatím se předpokládá, že se toto omezení bude týkat zejména letů na krátkých a středních vzdálenostech. U dlouhých letů se dá čekat, že nebudou stávkou stiženy.

Dle mluvčí ČSA Jitky Novotné se stávka českých cestujících zatím netýká. "Během dopoledne se stávka ve Francii našich cestujících nijak nedotkla. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet odpoledne," uvedla Novotná. Nejvíce jsou ohrožení cestující z jiných evropských destinací mířící do Paříže. Například německá Lufthansa zrušila všechny dnešní lety do Paříže na letiště Charlese de Gaulla.

Zasaženy dokonce i školy

Očekává se, že velké množství škol dnes vůbec neotevře svoje třídy z důvodu nedostatku učitelů či ostatního personálu. Zavřena zůstala i většina poštovních úřadů v zemi. Dnešního rána dokonce nevyšly některé celostátní deníky. Dvou až čtyřhodinové zastavení práce se očekává také v řadě soukromých podniků. Dálnice jsou dnes ve Francii zadarmo, protože ve stávce jsou i zaměstnanci mýtnic

Tyto protestní akce budou hlavním testem de Villepina a jeho programu ekonomických reforem. Po poměrně úspěšných prvních čtyřech měsících ve funkci premiéra bude stávka první opravdovou zkouškou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám