Hlavní obsah

Firma: Jak vybrat úvěr pro podnikání

Právo, Jakub Svoboda

Banky se nyní v nabídkách pro podnikatele předhánějí. Stále však neposkytují dostatek hodnověrných a srozumitelných informací pro to, aby si podnikatel mohl jejich nabídky snadno porovnat. Kompletní přehled úvěrů pro podnikatele od deseti nejvýznamějších bank najdete v pondělním Právu v příloze Firma.

Článek

Odborníci se ale shodují v tom, že proti dřívějšku teď podnikatel musí při vyřizování úvěru předkládat daleko menší počet dokumentů. Banka je dnes zpravidla schopna poskytnout úvěr i podnikateli, který může předložit pouze jedno daňové přiznání. Celý proces vyřizování úvěru se ve většině ústavů zrychlil a banky v rámci stejné půjčky půjčují i více peněz než dřív.

"Klient se ve stejný den, kdy požádal o úvěr, dozví, zda dostane úvěrový rámec, konkrétní výši úvěrového rámce se dozví následující den," řekl Firmě mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

"ČSOB výrazně zrychlila úvěrový proces a snížila počet dokumentů, které musí podnikatel předkládat. Od léta poskytuje povolené přečerpání začínajícím podnikatelům, kteří nemohou předložit historické finanční výkazy," sdělil i Pavel Hejzlar z největší domácí banky s tím, že počet poskytnutých úvěrů malým a středním podnikům (MSP) se od začátku roku zvýšil o třetinu a objem jimi čerpaných úvěrů přesáhl 25 miliard korun.

Podmínky jsou stále mírnější

Mírnější podmínky jsou už nastavené i při jištění úvěru. Do určité výše půjčky fyzické osoby-podnikatelé často nemusejí bance poskytnout žádné jištění, u objemnějších úvěrů pak stačí jako ručení i směnka. Podnikatelé tak nemusejí mít k jištění například nemovitost nebo jiný movitý majetek, jak bývalo zvykem.

Obecně se dá říci, že se pomalu přístup bank vůči MSP zlepšuje, především proto, že banky již mají s tímto segmentem určité zkušenosti. Více firem už také na trhu působí delší dobu.

"Navíc díky právě zaváděným ratingovým systémům požadovaným Basilejskou dohodou o kapitálové přiměřenosti Basel II. budou banky lépe znát rizika podniků," naznačil obrat k lepšímu specialista Volksbank CZ pro MSP Petr Nentvich.

Přidávají se ale i další banky. "Dostupnost úvěru je nyní podle mého názoru vyšší, a to hlavně díky mezibankovní konkurenci. Financování MSP deklarují téměř všechny banky jako svůj cíl a rovněž nabídka produktů pro tento segment patří k nejbohatší," dodal ředitel odboru Speciální programy České spořitelny Ladislav Dvořák.

Pozor na registr dlužníků

V současné době provádí řada bank úpravy parametrů u některých úvěrových produktů a na nich navázaných procesů, mezi něž lze zařadit scoringový (hodnotící) systém firem. "Konkrétní úpravy budeme mít k dispozici koncem tohoto roku," potvrdila Firmě i mluvčí HVB Bank Petra Kopecká.

Přestože se dostupnost úvěrů z hlediska nároků bank poněkud zvýšila, průměrný podnikatel stále nemůže příliš jásat. Každý čtvrtý žádající o úvěr odchází z banky s prázdnou.

V některých případech mu záměr získat úvěr může překazit i záznam o jeho dřívějších dluzích, a to i soukromých, nikoli jen firemních. Banky, ač to nepřiznají, finanční situaci každého jednotlivce ve schvalovacím procesu bedlivě zkoumají. Nový registr informací o klientech nebankovních ústavů, který se rozběhl na jaře, se má navíc v dohledné době propojit s registrem bankovním. Z této pasti potom dlužník už neunikne, jeho finanční situaci bude mít každý bankéř doslova před očima.

Dlužníkem ne vlastní vinou

Někteří podnikatelé mají s tuzemskými finančními ústavy poměrně otřesné zkušenosti. "Banka mi schválila úvěr, který mi nakonec neposkytla s tím, že jsem čerpal kontokorent nad povolený rámec. K tomu však došlo kvůli chybě v systému banky a zaměstnankyně na pobočce mi vydala víc peněz než mohla. Já jsem si toho nevšiml, myslel jsem, že přišla platba od zákazníka," postěžoval si Firmě podnikatel, který si s ohledem na svoji další podnikatelskou budoucnost nepřál být jmenován.

Co se dočtete v příloze Firma:

:: Úvěry: co a za kolik

:: Investujete? Pozor na podvodníky!

:: Čachry s DPH

:: Jak se v EU vypořádat s daní z přidané hodnoty

Banka, i když svoji chybu uznala, mu neposkytla úvěr ani poté, co dlužnou částku dorovnal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám