Hlavní obsah

Mlékárna Promil končí, zaměstnanci dostali výpověď

– NOVÝ BYDŽOV

Jeden z největších zpracovatelů mléka, firma PML z Nového Bydžova, vystupující pod značkou skupiny Promil, propustila v pátek všech svých 250 zaměstnanců. Firma končí výrobu. Už na začátku týdne jí dodavatelé přestali dovážet mléko, protože společnost nebyla schopná za něj platit.

Článek

Většinový vlastník Mlékárny PML Protein.Mléko.Laktóza Václav Polách se k situaci odmítl vyjádřit, protože prý už není majitem, kdo ale je nový vlastník, nechtěl przradit.

Podle předsedkyně odborů v závodě Ivany Novákové Polách ráno řekl, že má zájemce, který by dluhy zemědělcům uhradil a výrobu obnovil. Mlékárna je zatím podle Polácha v omezeném provozu. "Dovážíme mléko z jiných mlékáren a jiných zemí, také z Polska," řekl Polách.

Výpovědi jsou platné k poslednímu prosinci letošního roku, do té doby budou zaměstnanci doma se 60 procenty mzdy, nebo si mohou vybrat dovolenou. Mlékárna je v regionu jedním z největších zaměstnavatelů.

Firma za mléko neplatila dva měsíce

Podle zemědělské společnosti ZEM Nový Bydžov, která byla jedním z největších dodavatelů Promilu, by byl návrat s dodávkami do Promilu složitý. "Všichni již dodáváme do jiných mlékáren, se kterými máme podepsané smlouvy," řekl ředitel ZEM Miroslav Bárta. ZEM mléko od minulého pátku dodává mlékárně Müller u německých Drážďan.

Farmáři zastavili dodávky proto, že jim Promil dlužil za mléko déle než 60 dní. [celá zpráva] Celkový dluh mlékárny vůči farmářům údajně činí až 180 miliónů korun.

Mlékárna patří do skupiny Promil spolu s Krkonošskými sýrárnami v Jičíně a Tavírnou sýrů Nymburk. Celý holding zaměstnává asi 540 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám