Hlavní obsah

Firmy se stále víc stěhují do rozvojových zemí, Evropa zaostává

ŽENEVA

Společnosti ve světě začaly v roce 2004 po tříletém útlumu opět více investovat. Uvádí to zpráva OSN, která byla zveřejněna ve čtvrtek. Přímé investice do vyspělých zemí ale stále klesají, podniky nejvíce přicházejí do rozvojových zemí, nejčastěji do Číny a Indie. Špatně si nevede ani střední Evropa.

Článek

"Intenzivní tlak konkurence vede firmy v mnoha odvětvích průmyslu k hledání nových možností zvýšení efektivity," řekl tajemník konference, která se investicemi zabývala, Supachai Panitchpadki.

Je to především proto, že firmy využívají levnější pracovní sílu, která v rozvojových zemích je, a také tamější lepšící se situace spotřebitelů, kteří mají ochotu své peníze utrácet. Firmám tak cesta za zakázníky do například do miliardové Číny ušetří náklady za distribuci výrobků.

Právě rozvojové země mohou za to, že celosvětově vzrostly loni investice o dvě procenta celkem na 648 miliard dolarů, což je v přepočtu asi 15 biliónů korun. Do rozvojových států šlo 233 miliard dolarů, do rozvinutých zemí 380 miliard, což je meziroční pokles o 14 procent.

I přes tento pokles jsou největším příjemcem zahraničních investic Spojené státy, následuje Velká Británie a Čína. Do první dvacítky států se ze středoevropských zemí dostalo pouze Polsko, je na 20. místě s přímými investicemi zhruba sedm miliard dolarů.

Země s nejvyššími přímými investicemi za zahraničí v roce 2004
pořadízeměvýše investic (v mld. USD)
1.USA96
2.Velká Británie80
3.Čína60
4.Lucembursko55
5.Austrálie45
Zdroj: OSN

Co se týčeno nových členských států EU, investice sem vzrostly o 70 procent na 20 miliard dolarů. Do celé EU šlo loni asi 216 mld. USD, což je o 38% méně než rok předtím.

Česká republika je na tom ve zrpávě OSN dobře, co se týče podílu investic do obchodních center různých světových firem. V ČR tvoří téměř 47 procent všech investic, což zemi posunuje na páté místo v žebříčku. Nejlépe je na tom v tomto ohledu Irsko, následované Maďarskem a Singapurem. Česko v tomto ohledu těží, stejně jako Maďarsko z výhodné polohy ve středu Evropy.

Do ČR loni připlynuly investice za 114,7 miliard kroun. Plyne to z dříve zveřejněných údajů České národní banky. V přepočtu je to asi 4,7 miliard dolarů. V porovnání s počtem obyvatel s rozlohou země je na tom Česko poměrně dobře. Investorům ale také nabízí nadprůměrné podmínky, úlevy na daních či daňové prázdniny a vysoké investiční pobídky.

Reklama

Související články

Příliv investic do ČR se loni zdvojnásobil

Zahraniční podniky loni investovaly v České republice 114,7 miliardy korun, což je dvakrát více než v roce 2003. České firmy na druhou stranu daly do podniků...

Výběr článků

Načítám