Hlavní obsah

Hypernova přelepovala data spotřeby, má další pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dala společnosti Ahold další vysokou pokutu. Inspektoři zjistili, že řetězec Hypernova v průhonické nákupní zóně na masné výrobky dodatečně dává nálepky s pozdější datem spotřeby, než byl ten původní.

Článek

"Inspektoři našli čtyři druhy balených masných výrobků, které byly označeny na originálním obalu prošlým datem minimální trvanlivosti a na nové samolepce jiným údajem, kterým byla původní trvanlivost prodloužena o dva až čtyři měsíce," sdělila mluvčí SZPI Daniela Kolejková.

Inspekce kontrolovala tuto prodejnu už několikrát a upozorňovala ji na to, že nesmí původní zničené informace přelepovat, řetězec však výzvy ignoroval.

Hypernova v Budějovické ulici v Praze navíc špatně označovala paštiky, místo datem použitelnosti na ní bylo datum trvanlivosti. Rozdíl je v tom, že zatímco potraviny s prošlým datem trvanlivosti je možné dál prodávat, například v dobře označeném slevovém koši, tak potraviny s prošlým datem použitelnosti se prodávat nesmí. "Kvůli stejnému nedostatku inspekce už jednou provozovně uložila opatření k nápravě, to však společnost nerespektovala," doplnila Kolejková.

Prodejna podle ní dostane vysokou pokutu nejen kvůli prohřeškům, ale také kvůli svému přístupu, kdy nereagovala na dřívější upozornění. O její výši se ještě rozhodne.

Zavřená prodejna je znovu v provozu

Ahold si vysloužil ostudu už minulý týden, kdy inspekce zavřela prodejnu Hypernova v Jindřichově Hradci kvůli zamoření myšmi. Prodejna stojí vedle pole a hlodavci se do ní začali stahovat. Inspektoři nalezli potraviny, jejichž obaly byly od myší prokousané. [celá zpráva] Hypernově se nepodařilo se jich zbavit ani po dřívejších upozorněních inspekce.

Podle mluvčí společnosti Kateřiny Černé se firmy snažila myší zbavit, ale nedařilo se jí to. Nyní povolala odborníka z Jihočeské univerzity a v úterý prodejnu otevřela.

Inspekce se do kontrol kvality potravin v řetězcích pustila pořádně v posledních dvou týdnech. Několik pokut dostal i Julius Meinl, [celá zpráva] který z českého trhu odchází.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám