Hlavní obsah

Důchody se příští rok zvýší téměř o pět procent

Právo, Novinky, hčk
PRAHA

Vláda ve čtvrtek schválila návrh na zvýšení penzí o 4,9 procenta. Důchodci tak budou od ledna měsíčně dostávat v průměru 8128 korun, což je o 380 korun více než dosud.

Článek

"Kabinet návrh schválil jednomyslně a beze změn," informoval Právo ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Právě z jeho dílny návrh pochází.

Důchody se tak zvednou více než je kvůli valorizacím nezbytně nutné. Pokud by návrh byl podle minimálního možného zvýšení, důchodci by v průměru dostali přidáno asi 240 korun měsíčně.

Podle Škromacha by pak ale průměrný důchod klesl pod 40 procent průměrné mzdy. "Nižší zvýšení penzí by mělo nepříznivé sociální důsledky," řekl na začátku týdne.

12 miliard korun navíc

Pevný základ důchodu, poroste od roku 2006 o 70 korun na 1470 korun. Procentní část se jinak zvýší u tzv. staro a novodůchodců. Těm, co odešli do důchodu před rokem 1996, se penze zvýší o šest procent, novodůchodcům o čtyři procenta.

Náklady na zvýšení důchodů si vyžádají ročně 12 miliard korun navíc. Ministerstvo práce částku uhradí ze svého rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám