Hlavní obsah

Vláda rozhodne, zda prodá Severočeské doly ČEZu

– PRAHA
Právo, Martin Procházka

Vláda by ve čtvrtek měla rozhodnout o prodeji téměř 56procentního státního podílu v největší české hnědouhelné společnosti Severočeské doly energetické skupině ČEZ. Ta dostala do vlády v červenci tříměsíční exkluzivitu na podání nabídky. Koncem srpna nabídl ČEZ za podíl v důlní firmě údajně devět miliard korun.

Článek

Na poslední chvíli, koncem minulého týdne, podala nabídku i finanční skupina Penta, která je ochotna zaplatit 11 miliard korun. Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinace však vláda její nabídku zvažovat nebude. "Byla schválena exkluzivita pro ČEZ," řekl Právu Mravinac. Ministerstva průmyslu a obchodu a financí si nechala vypracovat nezávislý odborný odhad částky, kolik by mohla za doly získat. Podle dobře informovaného zdroje se výše odhadu pohybuje okolo 9 miliard korun.

Penta však nabídla více. "Poslali jsme oficiální dopis s nabídkou. Financování máme zajištěno částečně z vlastních zdrojů a částečně od mezinárodních bank," řekla Právu mluvčí Penty Jana Studničková. Mezi banky, které měly již v minulosti vstup Penty do dolů financovat, patří i Credit Siusse First Boston (CSFB). Ta však podporu případné investice odmítla.

"Jednoznačně respektujeme rozhodnutí vlády, která udělila exkluzivitu k jednání s ČEZ, a určitě nepodporujeme žádnou jinou nabídku," řekl Právu šéf CSFB pro střední Evropu Michal Šušák.

Výši nabídky Penty se odborníci podivují. Podle Daniela Křetínského ze společnosti J, jež loni tendr na doly, který později vláda zrušila, vyhrála, je částka 11 miliard překvapivě vysoká. "Pokud by zájemce chtěl dodržet kontrakty mezi ČEZ a Severočeskými doly na odběry uhlí, je nabídka 11 miliard přestřelená. Rámcový kontrakt mezi ČEZ a doly totiž obsahuje i konkrétní cenový vzorec, který určuje, jak by se měl vyvíjet růst ceny uhlí. Ten by měl být velmi mírný, a proto není odůvodněna tak vysoká nabídka," řekl Právu Křetínský.

Odbory dolů preferují ČEZ

Odbory mají na jméno nového majitele Severočeských dolů neměnné stanovisko. "Pokud vláda rozhodne o prodeji, preferujeme ČEZ. Je to největší odběratel uhlí ze Severočeských dolů a vlastní v nich už téměř 38 procent akcií. ČEZ uzavřel s doly dlouhodobou smlouvu na odběr veškerého uhlí do roku 2052. To je pro nás garance, že pokud získá doly, bude provádět nutné investice na dolech a zároveň bude garantována zaměstnanost. Jiná firma nám takové garance dát nemůže," řekl Právu předseda severočeských odborů pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Miroslav Tlapák.

Pokud by vláda nabídku ČEZ schválila, musí transakci ještě schválit antimonopolní úřad a Evropská komise. "Musíme prověřit, zda nedošlo k udělení veřejné podpory. Pokud by cena dohodnutá mezi vládou a ČEZ nedpovídala ceně tržní, můžeme rozhodnout, že transakce není v pořádku nebo že cena není dostatečná," řekl Právu šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina.

Dnes se nebude obchodovat s akciemi společnosti Severočeské doly na pražské burze ani v mimoburzovním RM-Systému. Oba organizátoři trhů rozhodli o pozastavení obchodů kvůli projednávání privatizace této uhelné firmy vládou. Předpokládá se, že v pátek bude možné akcie Severočeských dolů opět prodávat a nakupovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám