"Předpisy takový postup přísně zakazují, protože hrozí nebezpečná kontaminace pečiva syrovým masem," řekla k používání společné pece mluvčí SZPI Daniela Kolejková.

Inspektoři mezi opakovaně zmrazovanými a opět rozmrazovanými potravinami našli také 50 kusů plesnivých polotovarů italského pečiva. Prodejna měla na skladě dále 11 druhů potravin s prošlým datem použitelnosti a rovněž dalších 13 druhů poživatin s prošlou dobou minimální trvanlivosti.

"Prošlé potraviny prodávala také provozovna stejného řetězce v Praze na Novodvorské ulici," doplnila mluvčí.

Nezchlazené maso

V obchodě Julius Meinl na Tř. kpt.Jaroše v Táboře vymyslel podle SZPI oblastní manažer řetězce nový způsob prodeje masných výrobků z proutěných košíků. Ty však byly na chladicích boxech, nikoli uvnitř, jak vyžadují předpisy. Při kontrole teploty bylo 12 druhů potravin nevhodně skladováno a naměřené teploty byly až o 14 stupňů Celsia vyšší, než požaduje norma.

"Oblastní manažer i přes několikrát uložená opatření k nápravě prodavačkám zakázal cokoli na způsobu prodeje měnit," upozornila Kolejková.

V minulém týdnu trestala SZPI řetězec za prodej potravin s prošlými daty a jejich "znovuoživování" v Českých Budějovicích. [celá zpráva]

Julius Meinl je prvním obchodním řetězcem, který se kvůli silnému konkurenčnímu boji rozhodl z Česka odejít. Až 67 jeho prodejen a část zaměstnanců chce koupit firma Ahold provozující v Česku síť supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova.