Hlavní obsah

ÚOHS zatím nezasáhne na trhu pohonných hmot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nemá zatím žádné důkazy o tom, že by petrochemické firmy zneužívaly kolektivní dominantní postavení na trhu s pohonnými hmotami. Ceny benzínu a nafty ale úřad v pravidelných intervalech monitoruje a v případě porušení zákona, tedy zneužití dominance či kartelových dohod, zasáhne. ČTK to v pondělí řekl předseda úřadu Martin Pecina.

Článek

Zhruba před dvěma týdny požádal šéf ÚOHS představitele firem, aby mu vysvětlili prudký nárůst cen benzinu a nafty. Na ÚOHS pak přijeli zástupci společností Čepro, Aral, ÖMV, Shell a Benzina, kteří úvahy o protizákonných praktikách odmítli a argumentovali především skokovým zdražením vstupů, tedy ropy.

"V tomto okamžiku nechystám žádnou další schůzku či kroky, kromě toho, že v pravidelných intervalech dostáváme data, zejména o výši marží, a zjišťujeme, zda se nepohybují v podezřelé shodě mezi jednotlivými firmami," prohlásil Pecina.

I když nový předseda úřadu již dříve připustil, že nebude postupovat tak přísně, jako jeho předchůdce Josef Bednář, hrozí firmám v případě prokázané kartelové dohody o cenách pokuta až deset miliónů korun nebo deset procent z obratu za poslední rok.

Ceny na sestupu

Český statistický úřad v pátek informoval, že ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v týdnu do pondělí 19. září klesaly. Zdražil pouze zkapalněný plyn LPG, a to o 48 haléřů na 14,49 Kč/litr. Nejprodávanější benzín Natural 95 zlevnil o 28 haléřů na 33,34 Kč/litr. Cena benzínu klesala podle dalších údajů i v uplynulém týdnu.

Podle aktuálních dat společnosti Webfarm je průměrná cena za litr nejprodávanějšího benzínu 32,50 Kč.

Ceny pohonných hmot začaly růst začátkem měsíce kvůli prudkému zdražení ropných produktů a ropy, vyvolanému následky řádění hurikánu Katrina na jihu USA. Cena ropy poté začala klesat a s ní i ceny pohonných hmot.

Aktuální průměrné ceny k 26. září (Kč/litr):
OblastNatural 95nafta
jižní Morava32,4330,26
severní Morava32,3930,19
východní Čechy32,3930,23
severní Čechy32,5830,20
střední Čechy32,4630,16
Praha32,4630,10
jižní Čechy32,7330,25
západní Čechy32,5929,99
průměr32,5030,17
zdroj: Webfarm

Nespokojené ministerstvo

České ministerstvo financí však není spokojeno s tempem, jakým prodejci snižují ceny, a proto zahájilo cenové kontroly pohonných hmot v krajích. ÚOHS dal již najevo, že postup ministerstva je v pořádku a hodlá si spolu s ním vyměňovat všechny potřebné údaje.

Damoklův meč v podobě zavedení zvláštní daně visí v Rakousku nad koncerny na trhu s pohonnými hmotami. Ministr financí Karl-Heinz Grasser v rozhovoru pro zpravodajský magazín Format varoval, že pokud firmy nezlevní ceny alespoň na průměrnou úroveň EU, přistoupí k opatření, s jehož pomocí jim zisky zdaní. "Čekáme na nejnovější statistiky Evropské unie. Pokud se ukáže, že průměrné ceny v Rakousku jsou vyšší, než je průměr v EU, budeme jednat," řekl Grasser, který tak zopakoval svoji hrozbu z 12. září.

V alpské republice tak v současnosti stojí litr Naturalu 95 zhruba 1,18 eura (přibližně 34,90 Kč). Nafta je o něco levnější a prodává se v průměru za 1,06 eura (31,40 koruny). Firmy odůvodňují stav nejistou situací na světových trzích, ve srovnání s průměrnými hodnotami v 25 státech Evropské unie z minulého týdne jsou ovšem aktuální ceny v Rakousku v případě litru nafty o čtyři eurocenty a u benzinu o pět eurocentů nad průměrem EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám