Hlavní obsah

Ministerstvo financí zkoumá, proč benzín zlevňuje jen málo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr financí Bohuslav Sobotka se vložil do problému vysokých cen pohonných hmot v posledních týdnech. Vyprovokoval na finančních ředitelstvích kontroly cen benzínu a nafty v jednotlivých krajích. Úředníci budou řešit i složení ceny pohonných hmot.

Článek

"Jsem znepokojen pomalými, opožděnými a jen částečnými reakcemi prodejců pohonných hmot na snižování světových cen ropy. Proto jsem dal pokyn k zahájení cenových kontrol," řekl Sobotka.

Z informací chce zjistit, zda prodejci nevyužívají momentální situace, nezneužívají své hospodářského postavení a ceny nejsou vyšší než by byly v běžném konkurenčním trhu. Sobotka také nabízí, že bude spolupracovat s antimonopolním úřadem.

Šetření MF se ale bude týkat jen velkých hráčů, u malých společností totiž nehrozí, že by mohly trh významně ovlivnit. Pokud šetření prokážë, že se prodejce více obohacuje na úkor spotřebitele, může dostat pokutu až milión korun.

Ceny jdou tento týden dolů

Prodejci pohonných hmot zdražili na konci srpna o několik korun. Zdůvodnili to vysokými cenami ropy. Když ale ceny výrazně klesly, ceny benzínu se snížily jen v řádu desítek haléřů.

Podle analytika společnosti Colloseum Štěpána Pírka sice ceny benzínu na burzách v posledních dnech spadly, maloobchodní ceny však na podobné výkyvy vždy reagují s určitým zpožděním. "Reakci tuzemských čerpacích stanic na pokles cen na burzách jako neadekvátní nevidím. Například při posledním skoku burzovních cen vzhůru v důsledku Katriny vzrostly maloobchodní ceny až zhruba za týden. Na pokles burzovních cen v minulém týdnu by tedy prodejci měli reagovat tento týden a také skutečně reagují," řekl.

Rita s cenami opět pohne

Průměrná cena Naturalu 95 klesla od pondělí v průměru o 18 haléřů na středečních 32,74 koruny. Dolů šla také cena nafty, jejíž průměr se snížil z pondělních 30,44 koruny za litr na 30,33 koruny.

Je ale možné, že prodejci benzínu budou mít další důvod, proč pohonné hmoty zdražit, k pobřeží USA se blíží další hurikán, tentokrát Rita, který by mohl být podobně silný jako Katrina. Ceny ropy tak opět rostou. [celá zpráva]

Anketa

Hlídáte si po zdražení benzínu více, kolik projezdíte?
Ano
74,7 %
Ne
25,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1994 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám