Hlavní obsah

Euro po německých volbách rychle oslabilo

Novinky, ČTK, Bloobmerg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Jednotná evropská měna patový výsledek německých voleb příliš nepřivítala. Kurz eura k dolaru spadl v pondělí ráno na trzích asi o jedno procento na 1,211 dolaru za euro. To je nejnižší hodnota za posledních sedm týdnů. Ještě v pátek byl kurz 1,223 USD/EUR.

Článek

"Není jasné, kdo nyní bude v Německu vládnout, a tedy ani to, jakým směrem se budou v největší ekonomice Evropy ubírat reformy," popsal největší problém nejasného výsledku agentuře Bloomberg analytik londýnské ABM Amro Shahab Jalinoos.

Ve volbách sice o procento zvítězila CDU/CSU, ale o pouhé procento a to jí nestačí k vytvoření koalice s liberální FDP, jak si plánovala. Sociální demokracie Gerharda Schrödera skončila těsně druhá. [celá zpráva]

V poválečné historii Německa jde o nejtěsnější výsledek celostátních voleb. Dá se očekávat, že o koalici se bude dlouho vyjednávat.  "To nijak nepomáhá vyhlídce na reformy v Německu a obecně v Evropě. Investoři tak volili penězi a srazili euro dolů," řekl hlavní ekonom National Australia Bank Rob Henderson.

Volby kvůli reformám

Předčasné volby v Německu se přitom konaly právě kvůli ekonomickým a sociálním reformách. Kancléř Schröder měl pocit, že reformy jeho vlády nemají dostatečnou podporu veřejnosti, a zařídil, aby byly vypsány nové volby. Před nimi měla CDU/CSU v čele s Angelou Merkelovou náskok kolem 15 procent, ten ale stačila za několik měsíců ztratit.

Německo se v současnosti potýká s největší nezaměstnaností od konce druhé světové války, bez práce je kolem pěti miliónů lidí, ekonomika stagnuje a země se stále více zadlužuje.

Reklama

Související články

Německé volby nemají jasného vítěze

Nedělní předčasné parlamentní volby v Německu nemají přesvědčivého vítěze. Plyne to z předběžných výsledků, které byly vyhlášeny po sečtení hlasů ve 298 z 299...

Výběr článků

Načítám