Hlavní obsah

Mobilní telefon mají již dvě miliardy lidí

LONDÝN

Počet registrovaných uživatelů mobilních telefonů v celém světě přesáhl dvě miliardy a bude se dále zvyšovat. Zjistila to výzkumná organizace Wireless Intelligence, podle které byla hranice dvou miliard překonána právě v neděli. Růst počtu nových uživatelů už ale v budoucnu nebude tak rychlý jako dosud, upozorňuje zpráva.

Článek

Organizace odhaduje, že počet registrovaných mobilních přístrojů se pohybuje kolem jedné třetiny všech obyvatel planety, kterých je asi 6,5 miliardy. Počet skutečných uživatelů je ale mírně nižší, protože část jich má více přístrojů a část nepoužívá dříve registrované předplacené služby.

Wireless Intelligence je společným podnikem konzultační firmy Ovum a odvětvové organizace GSM Association. Hranice dvou miliard uživatelů byla překonána dříve, než odhadoval největší světový výrobce mobilních telefonů, finská společnost Nokia. Ta v srpnu uvedla, že překonání této hranice očekává až ve čtvrtém čtvrtletí roku.

Nokia měla ve druhém čtvrtletí podíl na celosvětovém trhu mobilních přístrojů 31,9 procenta. Za ní je americká Motorola, na kterou připadá 17,9 procenta. Třetí je jihokorejský Samsung. Jeho podíl na trhu činil 12,8 procenta.

Hranice jedné miliardy uživatelů mobilních telekomunikačních služeb byla překonána teprve v roce 2002, kdy odvětví slavilo 20 let existence. V té době mělo i nejrychleji rostoucí technologii na světě a v roce 2002 počet uživatelů mobilních telefonů poprvé překonal i počet uživatelů pevných telefonních linek.

Z technologií vede GSM

Výročí ale v těchto dnech slaví i sama technologie GSM, která má v celém světě zhruba 78 procent trhu mobilní komunikace. Na něm jsou vedle GSM totiž i další technologie. Rodina systémů na bázi GSM, kam patří i formát W-CDMA, v září dosáhla 1,5 miliardy uživatelů.

V řadě zemí je ale trh mobilní komunikace nasycený, nebo se již stavu nasycení blíží. To je případ Švédska, Itálie, Rakouska, Británie, ale například i České republiky. Ve všech těchto zemích je registrováno více mobilních přístrojů, než je počet obyvatel. V těchto zemích se zájem soustředí hlavně na nákup nových telefonů, anebo na využívání zcela nových služeb a možností sítě.

Nový růst zájmu se nyní objevuje na velkých, ale méně vyspělých trzích jako je Čína, Indie, východní Evropa, Latinská Amerika a Afrika. V letošním roce se ve světě podle odhadů prodá asi 750 milionů nových mobilních telefonů. I když odvětví nadále poroste, tempo růstu bude slabší. Společnost Ovum odhaduje, že na tři miliardy se počet uživatelů vyšplhá do konce roku 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám