Hlavní obsah

Slovensko skončí spor s majiteli pozemků, vyplatí jim peníze

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽILINA

Slovenská vláda se rozhodla, že doplatí nespokojeným majitelům půdy pod automobilkou KIA u Žiliny. Jak ve čtvrtek oznámil ministr financí Ivan Mikloš stát vyplatí majitelům pozemků přes 805 miliónů korun a tím se spor o pozemky ukončí.

Článek

"Každému doplatíme částku do 350 korun za metr čtvereční. Neměli jsme jinou možnost a vybírali jsme ze špatných řešení to nejméně bolestné. Kdybychom tento krok neučinili, tak bychom nesplnily podmínky smlouvy s KIA," uvedl Mikloš.

V případě zpoždění výstavby automobilky by Slovensko muselo zaplatit investorovi odškodné čtyři miliardy za každých 100 dní zdržení. Původně vyplatil stát za pozemky jen 140 korun za metr čtvereční, ale majitelé pozemků se bouřili a zablokovali výstavbu přístupové silnice, po níž se bude přivážet do závodu technologie. Zapravdu pak majitelům dala i policie. Stavaři na pozemky nesměli, dokud spor není u konce.

KIA chce spustit výrobu automobilů na Slovensku už v únoru až březnu příštího roku. Plná výroba se rozběhne v říjnu 2006. KIA bude u Žiliny vyrábět asi 300 tisíc automobilů ročně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám