Hlavní obsah

Google prodal další akcie za 4,2 miliardy dolarů

SAN FRANCISCO

Americká internetová společnost Google vydala emisi nových akcií v hodnotě 4,18 miliardy dolarů. To je v přepočtu asi 100 miliard korun. Jde o největší seukundární emisi mezi technilogickými podniky za posledních deset let.

Článek

Google vydal primární emisi akcií loni v srpnu a zhruba před měsícem oznámil, že se chystá k další emisi. [celá zpráva] Management dříve uváděl, že z prodeje asi 14,16 miliónu akcií očekává čistý výnos kolem 4,11 miliardy dolarů.

Podle záznamů výzkumné společnosti Dealogic je objem sekundární emise Google mezi technologickými podniky největší minimálně od roku 1996, a celkově největší od roku 2000. Právě v tomto roce prodala akcie investiční banka Goldman Sachs a získala za ně 4,51 miliard dolarů.

V primární emisi byl kurz akcií Google před rokem stanoven na 85 dolarů za kus, ale v červenci letošního roku se vyšplhal na zatím nejvyšších 317,80 USD.

Google je největším vyhledávačem v prostředí internetu a na trhu se hojně spekuluje, jak by podnik mohl peníze v objemu asi sedmi miliard korun, které z obou emisí má,  využít. Mluví se například o vyhledávání obrazových záznamů, až po provozování nových bezdrátových sítí v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám