Hlavní obsah

Pohonné hmoty zlevňují, začala s tím Benzina

PRAHA

Pro české motoristy přichází po delší době dobrá zpráva. Poté, co se ceny benzínu Natural 95 vyšplhaly u některých pump až k 36 korunám za litr, dočkají se koncem týdne výraznějšího zlevnění. Ve středu už ohlásila zlevnění až o korunu na litr společnost Benzina.

Článek

Česká rafinérská v důsledku poklesu cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu snížila velkoobchodní cenu nejprodávanějšího benzínu Natural 95 o 1,60 Kč za litr. Právě tím zdůvodnila mluvčí společnosti Benzina Lenka Svobodová i současný pokles cen. V každém regionu se ale čísla na stojanech změní jinak.

S cenami dolů půjdou zřejmě i další společnosti. "Koncem minulého týdne jsme ještě nakupovali za draho, ale jakmile začneme nakupovat za cenu o 1,60 Kč nižší, půjdeme s cenami dolů," slíbil ředitel společnosti Aral Martin Durčák.

Pumpaři však zatím pravděpodobně nezlevní o celých 1,60. "V poslední době jsme museli dramaticky snížit marže, a to až o třetinu. Ceny tedy nebudeme snižovat ihned v průměru o 1,60. To však neznamená, že někde nemůže klesnout cena i o něco více, záleží na místě, kde ta která čerpací stanice stojí, a na konkurenčním boji," řekl Durčák.

Podle odborníků lze v nejbližších dnech očekávat zlevnění o desetihaléře, do konce týdne asi o korunu za litr.

Ceny zatím stagnují

Ceny pohonných hmot se podle společnosti Webfarm v úterý ve srovnání s pondělkem výrazně nezměnily. Litr Naturalu 95 se prodával v průměru za 33,23 Kč za litr, což je o haléř méně než v pondělí. Cena nafty se nezměnila, zůstala na 30,62 Kč za litr.

Například Benzina v Újezdu u Průhonic v Praze 4 včera prodávala litr naturalu za 34,90 Kč a naftu za 31,50 Kč, což jsou stejné ceny jako v pondělí. Rovněž stanice Aral v Praze 5 Malé Chuchli držela cenu benzínu na 34,50 Kč a cenu nafty na 31,50 Kč. Na dálnici D5 u Berouna šlo ale natankovat benzín i za  necelých 32 korun.

Včera se ceny americké ropy ustálily nad 63 dolary za barel. Dalšímu poklesu cen brání obavy, že opravy těžebních zařízení v oblastech postižených hurikánem Katrina budou delší, než se čekalo.

Británie vyzvala OPEC k vyšší produkci ropy

Velká Británie vyzvala ke společné mezinárodní akci, která by stabilizovala ceny ropy. V projevu na odborářské konferenci v Brightonu to ve středu včera uvedl ministr financí Gordon Brown, který apeloval na Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC), aby příští týden rozhodla o zvýšení produkce a uspokojila tak stoupající poptávku.

Přepravci a zemědělci v Británii na středu chystají protesty a blokády rafinérií. Chtějí, aby chtějí kabinet Tonyho Blaira snížil vysoké ceny pohonných hmot. Například spotřební daň tvoří v Británii až tři čtvrtiny jejich ceny.

Nynější růst ropy je podle Browna klasickým případem převahy poptávky nad nabídkou. Uvedl, že problém je nyní naléhavější než dříve, kdy jej vyvolával zejména růst asijských ekonomik. Odborářům však sdělil, že jednostranná akce britské vlády by nestačila - ke stlačení ceny ropy a dlouhodobé stabilizaci trhu je podle něj zapotřebí mezinárodní postup.

V Rakousku a Francii benzínky ustoupily

Provozovatelé čerpacích stanic BP a Shell v Rakousku zlevnili benzín, aby se vyhnuli odvetným opatřením vlády. Ministr financí Karl-Heinz Grasser totiž pohrozil, že pokud firmy nezlevní, zavede zvláštní daň, s jejíž pomocí těmto firmám zisky zdaní. BP a Shell tak následovaly distributora OMV, který benzín a naftu prozatím zlevnil o eurocent (asi 30 haléřů) na litr.

Shell snížil cenu benzínu o tři centy na litr a naftu zlevnil o jeden cent. V Rakousku tak litr benzínu super stojí zhruba 1,2 eura (asi 35 Kč). Nafta se prodává asi za 1,08 eura.

Zvláštní daní pohrozila i vláda ve Francii, i tamní čerpací stanice následně ceny snížily. Francouzští zemědělci navíc získali úlevy na daních právě kvůli drahé naftě.

V Polsku snížila vláda spotřební daň, v Maďarsku se tento krok chystá. Čeští politici na rychlý nárůst ceny nijak nereagovali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám