Hlavní obsah

Čerpací stanice v Rakousku zlevnily po nátlaku vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ/PRAHA

Nadnárodní podniky BP a Shell v Rakousku zlevnily benzín, aby se vyhnuly odvetným opatřením vlády. Ministr financí Karl-Heinz Grasser jim pohrozil, že pokud ceny nesníží, zavede zvláštní daň na tyto nadstandardní zisky. Ceny pohonných hmot stouply všude v Evropě, od pondělí už ale jdou opět dolů.

Článek

BP a Shell následovaly distributora OMV, který benzín a naftu zlevnil o jeden cent (asi 30 haléřů) na litr. Graser předtím čerpací stanice vyzval, aby naftu a benzín zlevnily alespoň o dva až tři centy.

Mluvčí Shellu v úterý řekl, že snížení cen je dáno cenami ropy na zahraničních trzích, nikoliv tím, co říkají politici. V Rakousku se litr benzínu prodává zhruba 1,2 eura (asi 35 Kč). Nafta je nepatrně levnější a prodává se asi za 1,08 eura.

Podobně to s náhle zvýšenými cenami pohonných hmot dopadlo ve Francii. Čerpací stanice zlevnily až poté, co se do sporu vložila vláda a také pohrozila daněmi. Další evropské země začaly uvažovat o dočasném snížení spotřební daně.

V České republice zůstali politici mimo problém a o pokles cen se nijak nezasazovali. Se šéfy čerpacích sítí se sešel pouze šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina. Po schůzce ale konstatoval, že nejsou důkazy proto, že by firmy zdražovaly po vzájemné dohodě. [celá zpráva] Zástupci sítí navíc schůzku shodili prohlášením, že se přišli s Pecinou, který do úřadu nastoupil před 14 dny, seznámit.

Cena jde pomalu dolů i v Česku

Ceny pohonných hmot vzrostly v Evropě, ale také v USA před dvěma týdny. Například v ČR prodávaly některé stanice Natural 95 i za více než 35 korun za litr. Obchodníci to sváděli na vysoké ceny ropy, které vylétly po řádění hurikánu Katrina, který částečně vyřadil z provozu rafinérie v Mexickém zálivu. Růst však trval jen několik dní.

Analytici očekávají, že benzín bude nyní zlevňovat, pod 30 korun za litr by se ale cena dostat neměla.

Ceny Naturalu 95 a nafty v ČR za poslední měsíc. Foto: grafika Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

ÚOHS: Nejsou důkazy o benzínovém kartelu

Důkazy o kartelové dohodě mezi pěti největšími petrolejářskými společnostmi, ovládajícími český trh, antimonopolní úřad nemá. Prohlásil to v pátek nový...

Výběr článků

Načítám