Hlavní obsah

Zemědělci chtějí znovu otevřít vstupní jednání s EU

PRAHA

Údajně špatně vyjednaná zemědělská politika je důvodem, proč by zemědělci z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska rádi opět otevřeli vstupní jednání s EU. A to i přesto, že členy unie jsou už téměř půl druhého roku. Vadí jim, že po vstupu do EU vzrostl dovoz levných produktů ze zahraničí a oni s těmi svými nemohou uspět.

Článek

Agrarní komory zemí Visegrádské čtyřky tvrdí, že zemědělství v nově přijatých zemí je na ústupu, protože státy nejsou schopné konkurence. Například jen dovoz levných vajec do ČR stoupl za posledního půl roku desetinásobně.

"Je to ale běh na delší trať," přiznal prezident Agrární komory ČR Jan Veleba po pondělním jednání s prezidentem evropské profesní farmářské organizace COPA Rudolfem Schwarzböckem. Veleba si myslí, že ČR by měla přijmout antidumpingová opatření právě proti dovozu vajec.

Schwarzböck odmítl komentovat úvahy o možné diskriminaci nových členů s poukazem na to, že vstupní podmínky si každý stát vyjednal sám a stížnosti, že vyjednaná dotační politika je špatně nastavená, by tedy měly jít právě na hlavu států samotných. Připustil však lobbování ve prospěch i českých zemědělců. "Naším cílem je vystupovat na trhu EU jednotným hlasem," uvedl prezident COPA.

Na systému trvá hlavně Francie

Změnit systém zemědělské politiky EU chce i Velká Británie. Zcela to ale odmítá Francie, o níž se dá říci, že její farmáři ze zemědělských dotací žijí. EU dává do zemědělství až 40 procent svého rozpočtu. Francie tvrdí, že státy by se měly řídit koncepcí, kterou si před třemi lety schválily a ta by měla platit až do roku 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám