Hlavní obsah

Akcie KB dosáhly nad 3500 Kč

Právo, Bedřich Choděra
PRAHA

V závěru uplynulého týdne byl na pražské burze největší zájem o akcie Komerční banky. Objem obchodů s těmito cennými papíry ve SPAD dosáhl téměř dvou miliard a převýšil součet objemů obchodů s akciemi všech zbývajících osmi titulů.

Článek

Komerční banka v pátek posílila o 4,51 procenta na 3501 Kč. Trhem se se šířily spekulace o novém doporučení na tento titul. Odpoledne se potvrdilo, že investiční banka Merrill Lynch zvýšila cílovou cenu akcií Komerční banky až na 4663 koruny, nákupní doporučení ale ponechala na stupni "neutrální".

Merrill Lynch uvedla, že odhaduje růst zisku Komerční banky zhruba na 10 procent ročně. Její akcie by se pak mohly do konce desetiletí zhodnocovat v průměru zhruba o 16 procent ročně, tento proces ale nebude lineární, dodává se ve zprávě zaslané agentuře Reuters. Podle Jana Procházky z makléřské firmy Cyrrus ale může být tento odhad ceny poněkud nadsazen.

Značný zájem byl ještě o akcie ČEZ, které zpevnily o 1,03 procenta na 654,50 Kč, když se během dne dostaly až na úroveň 665 Kč. Erste Bank posílila o 0,87 procenta na 1390 Kč, Unipetrol o 0,24 procenta na 205,60 Kč. Index PX 50 vzrostl o jedno procento na 1381,4 bodu.

Evropské akcie v pátek posílily, i když se jejich zisky odpoledne zmenšily. Náladu trhu zvedlo oznámení velkých amerických výrobců polovodičů Intel a Texas Instruments, že zvýšují odhad hospodářského výsledku na konci roku. Akcie nizozemského ASML zpevnily o 1,5 procenta.

Švédský výrobce telekomunikační techniky Ericsson po lepším nákupním doporučení od Lehman Brothers posílil o 1,1 procenta, jeho rival Alcatel o 0,9 procenta a Nokia o jedno procento.

Reklama

Výběr článků

Načítám