Hlavní obsah

Jihokorejci chtějí v Ostravě zaměstnat až tisíc lidí

OSTRAVA/PRAHA

Jihokorejská společnost Sungwoo Hitech se rozhodla postavit v Ostravě továrnu na automobilové karoserie. Hodlá tady proinvestovat 2,5 mld. Kč a zaměstnat během tří let až tisíc lidí. Informovala o tom agentura CzechInvest. Ostravsko je region s druhou nejvyšší nezaměstnaností v zemi.

Článek

"Rozhodovali jsme se mezi Polskem, Slovenskem a Českou republikou. Pro Česko hovořila hlavně kvalitnější infrastruktura - zejména vhodná průmyslová zóna - a také dostatek kvalifikovaných pracovních sil. Významnou roli sehrály i plánované investice do silniční a dálniční sítě na severní Moravě," upozornil James Bae, budoucí ředitel českého závodu Sungwoo Hitech v Ostravě.

Rozhodnutí investora předcházelo jednání vicepremiéra Martina Jahna a ředitele CzechInvestu Radomila Nováka s ústředím Sungwoo v Koreji.

"Pro Českou republiku představuje získání Sungwoo zásadní průlom. Doposud totiž korejští investoři umisťovali své projekty spíše na Slovensko, kam následovali automobilku Kia," sdělil generální ředitel agentury CzechInvest Radomil Novák.

"Očekáváme, že příchod tohoto významného korejského dodavatele k nám přiláká investice dalších korejských společností. Klíčové také je, že se podařilo nasměrovat Sungwoo na Ostravsko, které trápí vysoká nezaměstnanost," dodal Novák.

"Město Ostrava se tak dostává na evropskou mapu investic a tedy i do zorného úhlu dalších potenciálních investorů. Takové zviditelnění by mohlo nastartovat onen dlouho očekávaný příliv investorů do Moravskoslezského kraje," řekl náměstek primátora Ostravy Petr Kajnar.

Reklama

Výběr článků

Načítám