Hlavní obsah

Premiér slíbil horníkům pokračování těžby uranu

– ROŽNÁ
Právo, Ivan Lidmila

Pokračování těžby uranu minimálně ještě další tři roky slíbil ve čtvrtek odpoledne horníkům na dole Rožná v Dolní Rožínce premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Ten se přijel na Dolní Rožínku podívat ještě před jednáním vlády, na němž má padnout rozhodnutí o pokračování těžby. To je znovu ve hře kvůli rostoucí poptávce a stoupajícím cenám uranu na světových trzích.

Článek

Premiér při návštěvě posledního evropského hlubinného uranového dolu sice mezi horníky nesfáral, ale setkal se se skupinou, která právě vyfárala. Horníci setkání tváří v tvář premiérovi využili k položení otázky, zda mohou počítat se zaměstnáním na dole ještě v dalších letech.

"Bylo mně sděleno, že je tady slušné ložisko. Má vydržet minimálně tři roky a uran lze prodávat za světové ceny. Ty jsou okolo devatenácti set korun za kilogram a tady se dobývá za necelých dvanáct set korun. Je to tedy rentabilní. Návrh předloží ministr průmyslu a obchodu Milan Urban během podzimu. Za sebe říkám, že to určitě podpoříme. Věřím, že vláda jako celek, protože to má hlavu a patu. Slyšel jsem, že jsou tady dobří pracovníci, tak by to byla škoda rozpustit, pokud to ložisko tady je," odpověděl Paroubek.

Horníci nepřijdou o práci

Podle Jiřího Paroubka je šance na souhlas vlády s prodloužením těžby uranu prakticky stoprocentní. To by znamenalo zachování práce pro asi pět set lidí i po polovině roku 2006. To byl původně termín ukončení likvidace těžby uranu.

V těžařském podniku Geam v Dolní Rožínce pracuje v současné době téměř tisícovka zaměstnanců. Kvůli zachování rentability těžby už jich letos do poloviny roku odešla z uranových dolů asi stovka. Prodloužení těžby naopak znamená pro podnik nutnost nalézt třicet až čtyřicet lidí pro práci v dolech.

"Zájem o práci tady máme. U personalisty už je asi padesát žádostí o přijetí. Bude se ale přijímat pouze pro práci v podzemí, takže všichni zaměstnanci musí projít zdravotní prohlídkou," řekl předseda odborové organizace závodu Rožná Jiří Pučan.

Podle jeho informací je průměrná mzda na celých dolech včetně prací na povrchu osmnáct a půl tisíce korun. Samotní havíři si vydělají pětadvacet až třicet tisíc korun hrubého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám