Hlavní obsah

Průmysl v červenci výrazně zrychlil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Průmyslová výroba, která patří k tahounům české ekonomiky, v červenci výrazně zrychlila tempo růstu na 11,2 procenta. V červnu rostla meziročně o 3,7 procenta. Vyplývá to z výsledků Českého statistického úřadu. Červencový růst je nejvyšší za poslední rok. Podle Jana Vejmělka z Komerční banky výsledky průmyslu výrazně překonaly i nejoptimističtější prognózy.

Článek

"Data potvrzují, že čeští průmyslníci se navzdory silné koruně dokáží prosazovat na zahraničních trzích," řekl. Kurzovou nevýhodu českých výrobců údajně eliminuje úspěšný vývoz zboží s vysokou přidanou hodnotou.

Analytik KB se rovněž domnívá, že pozitivní je i poslední série dat z Německa, která naznačuje, že čeští výrobci jsou subdodavateli německé průmyslové produkce. V červenci, který měl o jeden pracovní den méně než loňský a je tradičně měsícem podnikových dovolených, se dařilo výrobcům automobilů a rafineriím. S nižší produkcí se opět potýkali výrobci obuvi.

Průmyslové podniky nadále nabírají nové pracovní síly. V červenci dávaly práci o 0,6 procenta více lidem, než tomu bylo před rokem. Zaměstnanost se zvýšila především u výrobců aut a plastů a v hutích. S propouštěním se nadále musely vyrovnávat textilky.

Průměrná nominální mzda zaměstnanců v průmyslu meziročně vzrostla o tři procenta a měsíčně pobírali 18 216 korun. Produktivita práce vzrostla o 6,1 procenta.

Nové zakázky za 102 miliardy

Tržby z průmyslové činnosti v červenci zmírnily meziroční růst na 6,8 procenta z červnového růstu o 8,8 procenta. Ke zvýšení přispěly stoupající tržby ve výrobě dopravních prostředků (o 19,3 procenta), rafineriích (o 18,3 procenta), výrobě gum a plastů (o 16 procent) a výrobě textilu a oděvů (o 15,3 procenta).

Tržby vývozců vzrostly o 8,1 procenta a jejich podíl na celkových tržbách činil 48,3 procenta. Nejvyšší růst tržeb z vývozu zaznamenaly těžební společnosti (o 41,4 procenta), ale také dřevařské podniky a chemičky. Naopak klesly tržby z vývozu těžby energetických surovin, elektroniky a kožedělného průmyslu.

Průmyslové podniky uzavřely v červenci nové zakázky za 102 miliardy korun, z toho v zahraničí za 65,1 miliardy korun. Hodnota zakázek tak oproti loňskému červenci vzrostla o 0,5 procenta, z toho v zahraničí o 1,7 procenta. V zahraničí se uplatnili zejména výrobci televizí a telefonů, chemikálií, léčiv a kovových konstrukcí, zatímco se nedařilo producentům počítačů a optiky.

Za leden až červenec byla průmyslová výroba meziročně vyšší o 5,2 procenta, za celý loňský rok si polepšila téměř o deset procent. Podle Miroslava Plojhara z České spořitelny bude silný růst průmyslové výroby pokračovat i nadále, což povede k růstu ekonomiky až o pět procent. "Česká ekonomika prochází nejsilnější konjunkturou od sametové revoluce," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám