Hlavní obsah

Cena ropy klesá, ale benzín nezlevňuje. Proč?

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přestože ceny ropy na světových trzích jsou již několik dní hluboko pod 70 dolary za barel (159 litrů), čeští motoristé se razantního snížení cen benzínu a nafty u pump v nejbližší době nedočkají. Zdražení benzínu v České republice až na 36 Kč za litr podle odborníků nezpůsobila drahá ropa, ale hurikán Katrina, kvůli kterému omezily výrobu rafinérie v Mexickém zálivu.

Článek

Zlevnění benzínu lze očekávat až poté, kdy rafinérie v USA plně obnoví provoz, což podle odborníků může trvat nejméně několik týdnů.

USA nyní musí dovážet benzín z Evropy a kvůli zvýšené poptávce vzrostla minulý cena benzínu na burze v Rotterdamu během několika dní až o třetinu.

"Velkoobchodní cena benzínu na burzách v Rotterdamu a Amsterdamu byla 25. srpna 640 dolarů za tunu, ale už 31. srpna vyskočila na 849 dolarů," řekl Právu analytik Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum.

Ropy je podle něho v současnosti dostatek, za zdražením stojí omezené dodávky ropných produktů z rafinérií. "Kromě hurikánu byly v posledních dvou měsících výpadky asi u 20 rafinérií. Mnohé rafinérie jsou totiž zastaralé a zvýšený nápor nezvládly," upozornil Pírko.

Zatímco dříve benzín kopíroval hlavně vývoj cen ropy, v poslední době se od ní odchýlil. Ještě v lednu stál litr Naturalu 95 25 korun a ropa se prodávala za 40 dolarů za barel. Před prázdninami byl benzín asi za 28,50, tedy o tři koruny dražší, když současně cena barelu ropy byl 58 dolarů, tedy o polovinu vyšší než počátkem roku.

I při rekordních cenách ropy kolem 70 dolarů za barel se benzín stále držel kolem hranice 30 korun za litr a až následky hurikánu Katrina vyhnaly jeho ceny v Česku až o šest korun za litr výše. "Nafta zdražila výrazně méně. Okamžité zásoby byly pravděpodobně vyšší," řekl Pírko.

Růst cen se má zastavit

"V nejbližší době lze očekávat zastavení růstu cen. Všechny faktory, které způsobily zdražení, už jsou známy a započítány v cenách. Během několika týdnů by tak mohla cena benzínu mírně klesnout," prohlásil Pírko s tím, že blíže předpovídat vývoj cen je nyní obtížné, protože výkyvy v cenách ropných produktů dosahují až deseti procent denně.

"V okamžiku, kdy se na trh vrátí dočasně vypnuté rafinérské kapacity v USA a obnoví se dodávky ropných produktů z těchto kapacit, je pravděpodobné, že ceny benzínu půjdou dolů. Nedá se však říci, zda se vrátí zpět až na původní úroveň," řekl Právu analytik Patria Online David Marek.

Podle Pírka současné ceny benzínu odpovídají situaci na trhu. Při současné hodnotě benzínu na rotterdamské burze činí podle něho cena litru Naturalu 95 asi 14 korun. Spotřební daň je 11,85 na litr a s daní z přidané hodnoty vyskočí na 30,50 až 30,70 Kč. Zbytek jsou marže za dopravu benzínu do ČR, jeho skladování a distribuce, což podle Pírka přijde na 2 až tři koruny za litr a další až tři koruny činí marže prodejců u čerpacích stanic.

"Na současném cenovém růstu si nemastí kapsy prodejci u pump, ale producenti benzínu," uvedl Pírko.

Antimonopolní úřad ceny sleduje

Vývoj cen pohonných hmot trvale sleduje antimonopolní úřad. "Mohu říci, že cenami pohonných hmot se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zabýval a zabývat bude. Budeme dohlížet na to, aby nedocházelo k porušení zákona, protože cena pohonných hmot ovlivňuje celý trh, celou soutěž, hospodářství," sdělil ve středu předseda úřadu Martin Pecina.

Tiskový mluvčí úřadu Kristián Chalupa potvrdil, že žádný podnět k šetření v souvislosti se současným nárůstem cen benzínu neobdrželi.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny ropy klesly na úroveň před hurikánem

Světové ceny ropy se v pondělí dostaly na úroveň, kde byly před hurikánem Katrina. Pokles cen přitom začal již v pátek. Cena severomořské ropy Brent klesla...

Kvůli benzínu se zdraží skoro všechno

Vysoké ceny pohonných hmot zdraží nejen jízdné v autobusech a dopravě, ale promítnou se i do cen spotřebního zboží. Ekonomové očekávají, že se zvýší inflace...

Výběr článků

Načítám