Hlavní obsah

Státní zaměstnanci si přilepší o 4,5 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Objem peněz na růst platů ve veřejném sektoru v příštím roce vzroste o 4,5 %. Na středečním ranním jednání se na tom dohodli zástupci odborů s vládou. ČTK to řekla předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová. Vláda se bude na svém středečním jednání zabývat návrhem rozpočtu pro rok 2006.

Článek

Lídři vládních koaličních stran o návrhu rozpočtu jednali v úterý. V tu chvíli bylo nejasné, o kolik vzrostou platy právě státním zaměstnancům. Zatímco odboráři požadovali nárůst až o 8 procent, učitelé až o 10 %, ministr financí Bohuslav Sobotka byl ochoten nabídnout 4,2 procenta.

"Podařilo se dospět pro nás k přijatelnému kompromisu, to jest k růstu objemu prostředků na platy o 4,5 procenta pro ostatní zaměstnance veřejných služeb a správy," uvedla Vondrová. Příslušníci bezpečnostních sil už měli růst 4,5 procenta zajištěn, dodala.

Růst se podle ní dotkne asi 733 000 lidí, kteří pro stát pracují. Vzhledem k tomu, že jde o navýšení objemu prostředků na mzdy, každému se plat zvýší různě. "Průměrný plat by mohl vzrůst mezi pěti až šest procenty," uvedla Vondrová.

O růstu platů jednala už v úterý večer tripartita. Shody však nedosáhla a jednání bylo přesunuto na ráno tak, aby skončilo ještě před zasedáním vlády. Dnešního jednání se již neúčastnili zástupci zaměstnavatelů, dodává ČTK.

Pokud by se odbory s vládou nedohodly, hrozilo, že by kabinet na zasedání nemohl schválit návrh zákona o státním rozpočtu pro příští rok, jehož projednávání má na programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám