Hlavní obsah

Ropný šok zdraží benzín až na 35 korun

PRAHA

Pro české motoristy je to velice nepříjemná zpráva. Rafinérie totiž od pátku podle dobře informovaného zdroje Práva zdražily dodávky benzínu i nafty odběratelům asi o 2,80 Kč za litr. V nejbližších dnech se tak ceny nejprodávanějšího Naturalu 95 i motorové nafty u pump výrazně zvýší.

Článek

Za benzín už počátkem příštího týdne budou podle zdroje Práva platit motoristé o tři až pět korun více než nyní. Litr Naturalu by měl stát až 35 korun, nafta zdraží o něco méně. Informaci Práva potvrdila i Lenka Svobodová, mluvčí Benziny, která provozuje největší síť čerpacích stanic v České republice.

"V nejbližších dnech budeme muset bohužel zdražit. Výrazné zvýšení cen pravděpodobně přijde počátkem příštího týdne," řekla Právu Svobodová.

Zástupci jiných společností se nechtěli vyjádřit. "Nesmím se k tomu vyjadřovat. Antimonopolní úřad nám to zakázal," řekl ředitel provozu čerpacích stanic OMV Jiří Holovač. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dal loni šesti prodejcům pokutu za to, že v roce 2001 údajně vytvořili kartelovou dohodu o cenách.

"Myslím, že (zdražíme) kolem deseti procent, do těch deseti procent by to mohlo být. Ono už to proběhlo i v zahraničí už minulý týden, u nás je trošičku zpoždění," řekl České televizi ředitel společnosti Aral Martin Ďurčák.

Situaci sleduje antimonopolní úřad

Podle pondělních údajů společnosti Webfarm stál Natural 95 29,46 koruny za litr. Ceny benzínu porostou, to je zřejmé, konstatoval analytik Volkskbank Vladimír Pikora. Neočekává však nárůst až o pět korun za litr. O tuto částku podle něj ceny vzrostou až zhruba za půl roku. Motoristům navíc nahrává posílení koruny vůči dolaru. Růst cen o pět korun považuje za spekulaci, kterou podle něj někdo chtěl ovlivnit trh pohonných hmot.

Analytik firmy Colosseum Jiří Šťastný uvádí, že benzín může zdražit až o 2,50 Kč na litr. Poukazuje na to, že Natural 95, obchodovaný v Amsterodamu, Rotterdamu a Antverpách podražil během pouhých tří dnů o 200 dolarů na 850 dolarů za tunu.

"Poslední vývoj na klíčovém cenotvorném trhu v Amsterodamu, Rotterdamu a Antverpách se může odrazit i na českém trhu. Pokud čerpací stanice plně promítnou poslední vývoj do aktuálních cen, průměrná cena benzínu by se tak mohla zvýšit až o 2,50 Kč na litr," uvedl.

ČT informovala, že situaci na trhu podrobně sleduje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. "Budeme dohlížet na to, aby nedocházelo ke zneužívání dominantního postavení nebo aby nedocházelo ke kartelovým dohodám," prohlásil nově jmenovaný předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina.

Uvolnění evropských ropných rezerv

Cena ropy silně roste kvůli živelné katastrofě v USA. Trh se obával výpadku dodávek pohonných hmot, protože hurikán Katrina na jihu USA zastavil v oblasti těžbu ropy i její zpracování a distribuci. Představitelé Evropské unie nyní debatují, zda uvolní část evropských ropných rezerv. Pumpaři totiž podle zdroje nemohou razantní zdražení od dodavatelů pokrýt na úkor svých marží.

Ceny ropy v pátek odpoledne však prudce klesly až k 67 dolarům za barel v reakci na ochotu Mezinárodní agentury pro energii (IEA) a evropských zemí uvolnit své zásoby benzínu pro Spojené státy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám