Hlavní obsah

Penze: Politici se dohodli na vzniku rezervního fondu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zástupci politických stran v úterý učinili první krůček k dohodě o podobě důchodové reformy. Předběžně se shodli na tom, že ještě do voleb se pokusí v parlamentu schválit vznik rezervního fondu. Umožnil by pokračovat v reformě a krýt výdaje na penze v době, kdy kvůli nízké porodnosti klesne podíl lidí v produktivním věku.

Článek

Vyplynulo to z vyjádření účastníků dnešní schůzky zástupců ČSSD, ODS, KSČM, KDU-ČSL a US-DEU na ministerstvu práce a sociálních věcí. Vyjednavači se shodli na celkem čtyřech tezích, které předloží svým politickým stranám. Do konce září by se pak měli sejít šéfové stran. Pokud se i oni dohodnou, měli by formulovat závěry.

Kromě vytvoření fondu se členové týmu pro důchodovou reformu shodli i na tom, že je třeba zachovat průběžný systém financování penzí, zvyšovat věk pro odchod do důchodu v závislosti na prodlužování průměrného věku a podporovat ty, kteří si k penzím dobrovolně spoří do fondů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám