Hlavní obsah

ČR chce euro v roce 2010

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika bude usilovat o přijetí eura až v roce 2010. Na změně v rámci aktualizace dosavadní strategie, která má připravit podmínky pro vstup země do eurozóny, se na tom shodlo ministerstvo financí s Českou národní bankou. Dosud předpokládaný termín byl rok 2009 až 2010.

Článek

Novinkám to potvrdil mluvčí ministerstva financí Radek Němeček. MF nicméně nadále předpokládá, že ČR splní všechny předpoklady pro vstup do eurozóny, včetně deficitu státního rozpočtu pod 3 procenta HDP, v roce 2008.

Podle Němečka ale nelze termín vstupu do eurozóny v roce 2010 pokládat za oficiální. Na aktualizaci strategie přijetí eura budou v dalších měsících pracovat odborníci resortu i centrální banky tak, aby ji mohla na podzim projednat vláda. "Materiál je zatím ve fázi zrodu," poznamenal Němeček s tím, že rozhodnutí o definitivním datu přijetí eura poté bude ryze politické.

Ministr financí Bohuslav Sobotka již několikrát v minulosti uvedl, že ČR pravděpodobně nepřijme euro dříve než v roce 2010. Ještě nedávno tvrdil, že ministři budou muset příští rok uspořit asi 30 miliard korun, pokud budou chtít splnit slib daný Bruselu a přijmout do roku 2010 euro. Později řekl, že díky rychlému růstu ekonomiky a vyššímu výběru daní budou škrty podstatně nižší.

Kolem roku 2010 chtějí euro přijmout téměř všechny země středoevropského regionu. Nejrychlejší přechod na společnou evropskou měnu plánuje Slovensko (2009). Polsko a Maďarsko počítá s rokem 2010, ale především v Maďarsku se objevují s přijetím eura problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám