Hlavní obsah

Webfarm: Benzin za týden zdražil o dva haléře

PRAHA

Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se za poslední týden zvýšila o dva haléře na 29,46 koruny. Cena nafty se nezměnila, zůstala na 29,08 koruny za litr. Nejdražší pohonné hmoty kupují řidiči v hlavním městě, kde litr benzinu v průměru stojí 29,78 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti Webfarm.

Článek

"Je velice pravděpodobné, že průměrná cena Naturalu pod 30 korunami za litr tu nezůstane dlouho," uvedl pro ČTK analytik Volksbank Vladimír Pikora. Cena ropy vyjádřená v korunách se totiž pro české motoristy nevyvíjí příznivě. I přes nedávný pokles se stále drží vysoko nad krátkodobým i dlouhodobým průměrem. Rostou také světové ceny ropy. Pokud by však měl nastat výrazný růst cen černého zlata, dá se podle analytika očekávat, že dolar oslabí. "Což povede k tomu, že ceny pohonných hmot u nás porostou pomaleji než jinde ve světě," dodal Pikora.

Růst cen pohonných hmot se podle analytika zanedlouho odrazí i u cen dopravců. "Vezmeme-li v úvahu, že ceny benzinu letos vzrostly o více než 20 procent a ceny nafty o více než 16 procent, je jasné, že mnohé dopravní společnosti uvažují o zdražování," uvedl. Vyšší ceny v dopravě se podle něj následně projeví i v dalších cenách, což otevře cestu pro vyšší inflaci.

Nejlevnější benzin tankují motoristé tradičně na severní Moravě, kde aktuálně platí průměrných 29,26 Kč za litr. Ve východních Čechách je litr o pět haléřů dražší. V dalších krajích se průměrné ceny pohybují mezi zhruba 29,40 a 29,50 Kč za litr.

Litr nafty stojí v Praze průměrných 29,33 koruny. Více než 29 korun za litr platí řidiči ještě na jižní Moravě, v severních, středních a jižních Čechách.

Proti začátku srpna je cena benzinu o devět haléřů vyšší a cena nafty o haléř nižší. Ceny pohonných hmot tak v současné chvíli nereagují na vzestup cen na světových trzích. Cena americké ropy dnes opět překročila historické maximum, když se vyšplhala na rekordních 70,80 dolaru za barel. Jde o nejvyšší cenu od roku 1983, kdy se s termínovým kontraktem americké ropy začalo obchodovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám