Hlavní obsah

Chodorkovskij ukončil hladovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Bývalý ruský oligarcha Michail Chodorkovskij ve čtvrtek ukončil protestní hladovku proti umístění jeho bývalého spolupracovníka Platona Lebeďeva na vězeňskou samotku. Chodorkovskij si odpykává devítiletý trest za podvody při privatizaci. Mnozí jsou přesvědčeni, že soud zmanipuloval Kreml, který se chtěl zbavit svého kritika.

Článek

Dvaačtyřicetiletý Chodorkovskij odmítl jíst minulý víkend. Řekl, že nepozře nic do doby, než stráž pustí Lebeďěva.

Ten je na tom zdravotně velmi špatně, přesto ho stráž umístila na samotku do místnosti, která má jen tři metry čtvereční. Údajně odmítal chodit na společné procházky v areálu věznice a slovně napadl dozorce. Vycházky jsou podle řádu dobrovolné, Lebeděvovi navíc nedělaly dobře právě kvůli špatnému zdraví.

Oba muži byli odsouzení v květnu, odvolací řízení proběhne v září. Obhájci ale nečekají, že by uspěli, chtějí se proto obrátit na Evropský soud pro lidská práva. Světoví pozorovatelé a ruská opozice se svorně domnívají, že Kreml udělal s Chodorkovským demonstrativní proces, trestá jej za to, že se dovolil postavit se v prezidentské kandidatuře Putinovi.

Bývalý nejbohatší muž v Rusku byl majitelem firmy Jukos. Odsouzen byl za to, že údajně zmanipuloval prodej chemičky na začátku 90. let.

Chodorkovskij měl ve věznici Matrosskaja tišina nejprve samostatnou celu, pak jen přestěhovali do cely spolu s dalšími 12 vězni. Ruská opozice uvažuje o tom, že Chodorkovského nominuje ve volbách. Ty by ale musely proběhnout předtím, než bude rozsudek pravomocný.

Reklama

Výběr článků

Načítám