Hlavní obsah

Hygienikům vadí kontroly ČOI v restauracích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlavní hygienik ČR Michael Vít si na příští týden naplánoval schůzku s vedením České obchodní inspekce (ČOI). Vadí mu, že inspekce si vzala na mušku kontroly v tuzemských resaturacích. Tvrdí, že to je hlavně v působnosti hygieniků. Na schůzce si chce kompetence vyjasnit.

Článek

ČOI ale pravomoci hygieniků nepopírá. "Kontroly zaměřené na kvalitu potravin a úroveň přípravy provádí vždy hygiena, ČOI dělá kontroly restaurací stále a průběžně," řekla Novinkám mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Na hygienu se zaměřují v té chvíli, když je tím ohrožen spotřebitel.

V jiných případech například sleduje, zda restauratéři nešidí porce, nebo zákazníkům neúčtují jiné sumy, než jsou uvedeny v jídelním lístku.

Inspekce v minulých dnech při kontrolách restaurací některé za katastrofální podmínky přípravy jídel zavřela. Například asijská bistra v Praze a Českých Budějovicích [celá zpráva] a egyptskou restauraci v Plzni. [celá zpráva] Podniky měly dva dny na naprávu chyb.

Hygienik: ČOI dělá populistická gesta

Hygienici podle Víta za první pololetí zkontrolovali 23 000 stravovacích zařízení a kvůli různým prohřeškům uložili pokuty za 5,5 miliónu korun. Na asijské restaurace připadlo 545 kontrol a pokuty za 520 000 korun.

"Nedá se proto říci, že bychom se tomuto problému nevěnovali. Oni (ČOI) teď udělají prověrku a stejně nám to poté doručí, abychom zakročili. Je to trochu populistické," podotkl Vít.

Reklama

Související články

Čínské restaurace: panika z kontrol

Pondělní reportáž TV Nova o úděsné hygienické situaci v jedné kladenské čínské restauraci, při níž oznámil ředitel České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Pěkný,...

Inspekce zavřela další exotickou restauraci

Česká obchodní inspekce (ČOI) narazila při kontrolách provozoven veřejného stravování na další restaurace, které nedodržovaly hygienické předpisy. V Plzni...

Výběr článků

Načítám