Hlavní obsah

Škromach chce zvýšit minimální mzdu o tisícovku

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach chce radikálně, téměř o tisíc korun, zvýšit v roce 2006 minimální mzdu, která dnes dosahuje 7185 korun. Do meziresortního řízení odeslal už také návrh na valorizaci důchodů v průměru o pět procent. Starodůchodcům má být podle něj přidáno dokonce 440 korun měsíčně.

Článek

Růst minimální mzdy by měl být podle Škromacha rozložen do dvou kroků. V lednu 2006 by se měla zvednout o 475 korun na 7660 Kč a v červenci pak o dalších 475 na konečných 8135 Kč.

Návrh tohoto opatření, který se Právu včera podařilo získat, prochází nyní na Škromachově ministerstvu připomínkovým řízením. Cílem je motivovat především občany s nízkou kvalifikací, aby si hledali zaměstnání a nezůstávali doma na sociálních dávkách.

Pokud návrh schválí vláda, pak by v příštím roce dosáhla čistá minimální mzda téměř 43 procent čisté průměrné mzdy v ČR.

"Tak by se Česko přiblížilo praxi zemí Evropské unie, kde je obvyklé, že minimální mzda dosahuje přibližně poloviny průměrné mzdy," uvedl Škromach. Podle něj lze očekávat, že se odměňování minimální mzdou v ČR bude nadále týkat pouze jen dvou až tří procent z celkem asi čtyř miliónů zaměstnanců.

Protože se i v příštím roce očekává příznivý ekonomický vývoj, neobává se Škromach, že by jím navržené zvýšení minimální mzdy neúnosně zatížilo většinu zaměstnavatelů.

Zaměstnavatelům se skokové zvýšení nelíbí

Zástupci zaměstnavatelů Škromachovu iniciativu jednoznačně odmítají.

"Zvednout minimální mzdu skokově o tisíc korun není reálné. Já vím, že to zkoušejí. Odboráři by určitě chtěli ještě o sto procent víc, ale tohle není myslitelné," řekl včera Právu generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR Zdeněk Liška. Spoléhá na jednání tripartity a věří, "že nakonec to bude trochu jinak".

Na Škromachův argument, že se tak přibližujeme vyspělým evropským zemím, kde minimální odměna za práci dosahuje poloviny průměrné mzdy, Liška reagoval: "Já jsem pro, ať se k tomu dostaneme. Ale ať se k tomu dostaneme také v produktivitě práce. A tam zatím nejsme."

Odbory naopak ministrův návrh podporují. "Jestli má minimální mzda skutečně motivovat, aby lidé měli zájem brát méně placenou práci a neobraceli se na stát o sociální dávky, tak potom je to nutný krok minimálně v rozsahu, který ministr navrhuje," řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

Nejvíce přidat lidem s nejstaršími důchody

Při lednové valorizaci důchodů chce Škromach zvýhodnit tzv. starodůchodce, jimž byl důchod přiznán před lednem 1996, a mají ho tedy nízký.

Měli by proto dostat přidáno v průměru 440 korun měsíčně, zatímco novodůchodci (důchod přiznaný po prosinci 1995) v průměru jen o 330 Kč.

Návrh na valorizaci odeslalo včera MPSV do meziresortního připomínkového řízení. Jak se v něm uvádí, od ledna 2006 by se základní výměra důchodů, která je společná pro všechny penzisty, měla zvýšit o 70 korun. Ze současných 1400 Kč by se tedy zvedla na 1470 Kč. Procentní výměra důchodů by starodůchodcům stoupla o šest procent, tedy o zmíněných 440 Kč. Jejich průměrný měsíční důchod by tak vzrostl ze současných 7556 na 7996 korun.

Pokud by vláda Škromachův záměr akceptovala, zvýšil by se celkový průměrný starobní důchod v České republice o pět procent, tedy o 380 Kč na 8128 korun. Valorizace by se samozřejmě týkala všech typů důchodů, tedy kromě starobních i invalidních a pozůstalostních. Jestli však návrh vláda schválí, zatím jisté není.

Sobotka: Musíme šetřit

Ministr financí Bohuslav Sobotka se k návrhu odmítl vyjádřit s tím, že ho ještě nezná. "Zatím mi ministr Škromach žádný návrh nepředložil. Až ho dostanu na stůl, pak se k němu budu vyjadřovat," řekl Právu Sobotka.

Na dotaz, zda zvýšení o zhruba 400 korun je podle něj hodně nebo málo, ministr financí odpověděl: "Já jsem hodný člověk, přidal bych úplně každému. Ale státní rozpočet má své mantinely a musíme dodržovat rozpočtovou disciplínu."

"Tady nejde o disciplínu, ale o politické rozhodnutí," podotkl ke stanovisku Sobotky Škromach. "Mám pocit, že někdy je rozhodování naprosto odtržené od reality. To, co navrhuji, je v souladu se zákonem i s mezinárodními úmluvami a také s programem sociální demokracie," zdůraznil.

Na navrhované zvýšení důchodů bude potřeba vyčlenit ze státního rozpočtu v příštím roce více než 12 miliard korun. "Náklady ale plně pokryjí příjmy z pojistného na důchodové pojištění," ujišťuje Škromachova mluvčí Kateřina Beránková.

Reklama

Výběr článků

Načítám