Hlavní obsah

Dovoz stíhaček JAS-39 Gripen zvýší státní dluh o 10 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dovoz 14 švédských stíhaček JAS-39 Gripen pro českou armádu zvýší jednorázově vládní dluh a zhorší obchodní bilanci. Dluh vzroste o 10,3 miliardy korun, pak se postupně se splátkami bude snižovat.

Článek

Informaci ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad. Česko za desetiletý pronájem stíhaček zaplatí celkem 19,5 miliardy korun.

"Sdělení ČSÚ ke statistickému zachycení pronájmu gripenů bude znamenat relativně velkou revizi obchodní bilance," řekl ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek. Obchodní bilance se podle něj zhorší o hodnotu dovezených letadel, tedy 10,3 miliardy korun, a to zvýšením dovozů. Na vývoj HDP by ale tento fakt neměl mít velký vliv. Podle něj je dobře, že ČSÚ informaci zveřejnil, protože se tím zamezí velkým výkyvům ve finančních datech.

Česká republika dostala pvních šest stíhaček v dubnu, dalších šest v srpnu a zbylé dva stroje má švédská strana dodat do konce srpna.

Stíhačky se v bilanci rozloží

Dovoz strojů bude podle ČSÚ rozložen v bilanci obchodu v závislosti na počtu letadel a měsíci jejich příletu. Dubnová dodávka představuje dovoz za 4,427 miliardy, a dalších 5,903 miliardy tak připadá na srpen.

Hodnotu letadel, která přiletěla v dubnu, zahrne ČSÚ do zpřesněných statistik zahraničního obchodu za první pololetí. Úřad již před týdnem jednu velkou revizi zahraničního obchodu za pololetí oznámil. Přebytek se tak zvýšil na 44 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám