Hlavní obsah

Stát dá majitelům pozemků pod dálnicemi čtvrt miliardy

Právo, jn
PRAHA

Na majetkové vypořádání pozemků pod už existujícími dálnicemi a silnicemi poskytne stát v příštím roce 250 miliónů korun. Rozhodla o tom ve středu na svém zasedání vláda.

Článek

"Z této částky získá 75 miliónů korun ministerstvo dopravy na pozemky pod dálnicemi a silnicemi první třídy. Zbytek dostanou kraje, aby měly na výkupy pozemků pod silnicemi druhé a třetí třídy," sdělil Marek Zeman, mluvčí ministerstva financí, jež návrh vládě předložilo.

Na dotaz, jak to s penězi na výkup bude v dalších letech, odpověděl ministr financí Bohuslav Sobotka: "O tom ještě není rozhodnuto. Půjde o postupný proces, který potrvá řadu let. Za prvních pět až šest let by na tyto účely mělo být věnováno okolo šesti miliard korun."

Sobotka v té souvislosti připomněl, že předchozí vlády problém neřešily. Stále tak ještě nejsou uspokojeny oprávněné nároky mnohých lidí, kteří pozemky pod dávno existujícími silnicemi vlastní.

Poněkud jiná je situace při stavbě nových komunikací. Ředitelství silnic a dálnic od roku 2000 vyplatilo vlastníkům těchto pozemků už celkem čtyři miliardy korun. Ani ŘSD se však na výkup nedostává peněz, a i proto se prodlužuje budování řady dálničních úseků. Dálniční síť ČR má nyní 560 kilometrů a do konce příštího roku se rozšíří o dalších devadesát kilometrů.

"Situace, kdy se v jednom roce stavělo šest dálničních tahů, se v ČR ještě nikdy nevyskytovala. V současné době je rozestaveno výrazně přes sto kilometrů dálnic a do konce roku 2006 se na nich prostaví zhruba čtyřicet miliard korun," sdělil už dříve Právu mluvčí ŘSD Jan Hoření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám