Hlavní obsah

Hygienici v září zkontrolují všechny exotické restaurace

Právo, Václav Pergl, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Hygienici v září zkontrolují stav všech exotických restaurací v České republice. Reagují tak na vážné nedostatky, které zjistila v minulých dnech Česká obchodní inspekce (ČOI) v čínských stravovacích zařízeních.

Článek

"Budeme postupovat společně s ČOI a prověříme hygienu všech exotických restaurací v zemi. Máme dost zákonných předpisů, abychom je přinutili k dodržování hygieny," řekl včera Právu hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Někteří čínští provozovatelé podle Víta nerespektují naše hygienické podmínky, ani předpisy. "Oni jsou prostě zvyklí se takto v kuchyni chovat doma a myslí si, že se tak mohou chovat i v Česku. Ale to se velmi mýlí," prohlásil Vít.

Podle ředitele ČOI Jiřího Pěkného bylo zatím zavřeno šest restaurací a kontroly budou nadále pokračovat. Včera v Plzni našla kontrola v egyptské restauraci zamraženou ovci domácí, původně se ale domnívala, že se jedná o psa. Inspektoři tuto restauraci kvůli špíně a nepořádku uzavřeli.

U Číňanů letos už 560 kontrol

V letošním prvním pololetí provedli hygienici celkem 23 tisíc kontrol ve stravovacích zařízeních a uložili pokuty v celkové výši 5,5 miliónu korun. Z uvedených kontrol bylo 560 v čínských restauracích.

Hygienici mají ovšem možnost udělit ve správním řízení za nedodržení hygienických podmínek pokutu až dva milióny korun, a v případě, že na základě otřesných hygienických podmínek v kuchyni vznikne z připraveného jídla pro zákazníky epidemie, může být postih dokonce tři milióny korun.

"Zatím ale v ČR taková epidemie nikdy nevypukla," potvrdil Vít.

Pokuta může být až tři milióny korun

Při zjištění vážných hygienických nedostatků mohou hygienici restauraci okamžitě uzavřít, nebo stanovit termín, dokdy musejí být závady odstraněny. Zároveň smějí zabavit veškeré zásoby, jež podléhají zkáze a zlikvidovat je.

Provozovatelé jsou povinni dodržovat zákon číslo 130/2004, jenž upravuje hygienické podmínky pro stravovací provozy. Vyžaduje například oddělenou přípravu masa a zeleniny, stanoví způsob likvidace odpadků, a dokonce i teplotu podávaných jídel. "Při kontrolách v exotických restauracích nám provozovatelé často říkají, že nerozumí česky. Divím se, že živnostenské úřady mohou udělit někomu licenci, když nerozumí. To přece nejde," je přesvědčen Vít.

Na dotaz, jaká je ve srovnání s čínskými situace v českých restauracích, Vít odpověděl: "Zpravidla mnohem lepší, protože jsme zvyklí na určitou úroveň hygieny. Bohužel však i v těchto restauracích, zejména menších, kde se dělá méně jídel, nacházíme vážné nedostatky."

V kuchyních šok

A jaké konkrétní dojmy si inspektoři ČOI z asijských restaurací v českých městech odsnášejí? "Dělám v inspekci už přes dvacet let, ale takové nedostatky jsem zatím viděl snad jenom jednou," řekl Právu Karel Havlíček, zástupce ředitele inspektorátu ČOI pro jižní Čechy a Vysočinu poté, kdy ČOI zakázala provoz dvou čínských restaurací v Českých Budějovicích.

"Umaštěné stěny, z nichž stékal olej a kuchaři obalovali pokrmy dokonce i ve výtahové šachtě.Při běžné praxi nedostatky hlásíme hygienické stanici. V tomto případě jsme ale museli výjimečně využít své pravomoci a restaurace, které obě patří jedné společnosti, ihned uzavřít," uvedl Havlíček.

Mnozí zaměstnanci čínských restaurací ani neznají české předpisy stravování. "Například zamražování jejich oblíbeného krájeného či mletého masa není u nás dovoleno," poznamenala vedoucí oddělení výživy Krajské hygienické stanici v Olomouci Marie Procházková.

Za řádně nakoupené maso veterináři ručí

Na to, jak je zajištěna kontrola surovin živočišného původu v tbistrech a restauracích, se Právo zeptalo mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna.

"Pokud provozovatelé restaurací nakoupí maso oficiálně na jatkách či v obchodní síti, jeho veterinární kontrola je zajištěna. Totéž platí i při dovozu z ciziny. Když si ale někdo surovinu opatří pokoutně, potom je to věc zralá na zásah, jenž je v kompetenci buď Státní zemědělské a potravinářské inspekce, nebo hygieniků," sdělil Duben.

Mluvčí připomněl, že dřívější tzv. nucené výseky byly už zhruba před rokem v ČR zcela zrušeny. Maso, které je veterináři označeno jako zpracovatelné pouze po tepelné úpravě, jde nyní rovnou do výroben a do volného prodeje vůbec nepřijde.

Reklama

Související témata:

Související články

Čínské restaurace: panika z kontrol

Pondělní reportáž TV Nova o úděsné hygienické situaci v jedné kladenské čínské restauraci, při níž oznámil ředitel České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Pěkný,...

Inspekce zavřela další exotickou restauraci

Česká obchodní inspekce (ČOI) narazila při kontrolách provozoven veřejného stravování na další restaurace, které nedodržovaly hygienické předpisy. V Plzni...

Výběr článků

Načítám