Hlavní obsah

Rekordní Unipetrol a Zentiva

Právo, Bedřich Choděra

Poslední prázdninový týden začal na pražské burze novým bouřlivým růstem na rekordní úrovně. Dlouhodobých maxim dosáhly Unipetrol a Zentiva, poblíž nejvyšších hodnot se držel také ČEZ. Index PX 50 vzrostl o 0,65 procenta na 1298,5 bodu a k hranici 1300 bodů mu tedy chybělo jen velmi málo. I tak jde o nejvyšší úroveň v historii indexu.

Článek

Tento týden Komise pro cenné papíry rozhodne o nové nabídce PKN Orlen na odkup akcií minoritních akcionářů Unipetrolu. I když experti většinou předpokládají, že KCP návrh 135 Kč za akcii asi schválí, trh žene cenu stále nahoru k úrovni 200 Kč. V pondělí Unipetrol pod tlakem nákupních objednávek domácích investorů zpevnil o 7,41 procenta na 194,84 Kč.

Zentiva posílila o 1,15 procenta na 921,50 Kč. Podle Ronalda Schuberta ze společnosti Patria Finance kurs Zentivy roste po silné poptávce ze zahraničí, když nejmenovaný londýnský broker je aktivně nakupuje již několik dní. Titulu nevadí ani nepříznivý náhled trhu na farmaceutické firmy prohloubený poté, když americký Merck musel zaplatit vysoké odškodné vdově po pacientu, který užíval lék proti bolestem kloubů Vioxx a zemřel přitom na infarkt.

ČEZ zpevnil o 1,09 procenta na 554,30 Kč, Komerční banka o 0,70 procenta na 3307 Kč. Ministerstvo financí dalo bankám více času na odpovědi, jaké změny ve prospěch klientů by byly ochotny dobrovolně udělat, a to až do 30. srpna. Podle některých analytiků by se nižší příjmy bank mohly odrazit na ceně jejich akcií.

Evropské akcie zahájily týden sestupem. Oslabovaly velké farmaceutické firmy po prohraném soudním sporu americké firmy Merck. Dařilo se důlním a těžební společnostem, například britský důlní gigant BHP Billiton posílil o 2,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám