Hlavní obsah

Policie zakázala stavařům vstup na pozemky pro KIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽILINA

Firma, která staví infrastrukturu pro automobilku Kia v blízkosti slovenského města Žilina, má zakázaný vstup na pozemky. Přesto rozhodnutí soudu v minulých dnech nerespektovala a stavěla dál. V sobotu proto na místě zasáhla policie a dalším pracem zabránila.

Článek

"V případě, že by stavební konsorcium Žilina Invest zákaz nerespektovalo, jsou policisté, kteří již hlídkují na místě, oprávněni zasáhnout," řekl mluvčí ministerstva vnitra Boris Ažaltovič.

Soud vydal verdikt v úterý, i v následujících dnech na nich ale jezdily stroje. Podle ministra spravedlnosti se tím firma Žilina Invest mohla dopustit trestného činu neoprávněného užíváná cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí.

Majitelé mají spory mezi sebou. Vláda totiž při výkupu vyplatila části lidí 350 korun za metr čtvereční, části ale jen poloviční sumu. Záleželo na tom, kolik si majitel pozemku vykřičel.

Výroba v žilinském závodu KIA by měla začít do konce příštího roku. Z výrobních linek by mělo ročně sjet 300 000 vozů. Infrastruktura měla být podle původních plánů hotová už toto pondělí, zdržuje se ale celý projekt. Vládě se nejprve nedařilo pozemky vykoupit, pak se jí nedařilo rozhodnout o vyvlastnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Kia: Žilina je klíčem k evropským trhům

Jen pár kilometrů od Žiliny ve Slovenské republice vyrůstá evropská továrna korejské automobilky Kia Motors. Ministerský předseda SR Mikuláš Dzurinda...

Výběr článků

Načítám