Hlavní obsah

Sobotka chce, aby banky zlepšily služby na úkor zisku

PRAHA

Ministr financí Bohuslav Sobotka tlačí na banky stále více. V pátek se nechal slyšet, že by měly zlepšit své služby na úkor svého zisku. To znamená, pokud banky ustoupí a začnou své služby více regulovat ve propěch klietů, měly by na tom samy tratit.

Článek

"Není možné, aby finanční ústavy přenesly náklady možné regulace na své klienty. Ministerstvo se nenechá odradit odporem některých bank," řekl Sobotka. Připomněl, že zisky především tří největších bank v posledních několika letech prudce rostou.

"Některé banky se chovají, jako by existovaly jen jejich zájmy, zájem zisku a ne zájmy spotřebitelů," řekl Sobotka. Jako zcela nepřijatelné označil chování ČSOB a člena představenstva této banky Jana Lamsera. Ten uvedl, že regulace plánovaná resortem by znamenala miliardové náklady a v důsledku toho zdražení služeb pro klienty. "Tento výrok ukazuje, jaká je filozofie některých bank," řekl ministr.

Ministerstvo, ale například i sdružení chránící spotřebitele si často stěžují na chování bank. Nelíbí se jim poplatek za zrušení účtu, jiná terminologie každé banky pro tytéž služby a fakt, že klienti nemají možnost porovnat si cenu jednotlivé operace u různých bank.

Vyšší zisky jsou ministerstvu trnem v oku

Na druhou stranu banky a mnozí ekonomové argumentují tím, že banky jsou soukromé firmy a tvorba zisku je z principu jejich úkolem. Například Česká pošta také zvyšuje poplatky a argumetuje tím, že zkvalitňuje své služby. Pošta je navíc státní podnik.

Ministerstvo ve středu rozeslalo bankám 88 otázek ohledně možné regulace poplatků a dalších změn, které by podle Sobotky měly zlepšit postavení klientů. [celá zpráva]

Banky dostaly na odpověď týden. Ještě nyní ale ústavy tvrdí, že dopis s otázkami stále analyzují. Otázky se týkají toho, zda banky jsou ochotny změny dělat dobrovolně, nebo chtějí, aby je reguloval zákon. Například Česká spořitelna je některým změnám přístupná a sama na nich pracuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám