Hlavní obsah

MPSV: každý Čech má na měsíc 8645 korun

– PRAHA

Příjmy českých domácností se za poslední rok zvýšily o pět procent. Alespoň to tvrdí v srpnové zprávě ministerstvo práce. Na jednoho člověka měsíčně připadá 8645 korun. Z profesí si nejvíce polepšili zemědělci. Do příjmů domácnosti se nezapočítávají jen platy, ale také například sociální dávky.

Článek

U rodin s dětmi a s minimálními mzdami přitom tvoří sociální dávky až 67 procent rodinného rozpočtu. U bezdětných je to průměrně 26 procent, u podnikatelů pouze 12 procent. Podle údaje MPSV je v Česku 232 tisíc sociálně slabých rodin, nejvíce, téměř polovina, pochopitelně v oblastech s vysokou nezaměstnaností, tedy v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Na sociálních dávkách stát v prvním čtvrtletí roku vydal 83,7 miliardy korun. V porovnání se s loňskem je to o 4,7 miliardy více. Většina této sumy, 60 miliard, šla na důchody. Není to dáno jen tím, že roste výše penzí ale také tím, že důchodců je stále více a výdaje na ně se tak zvyšují.

Pracovní období života nyní končí silné poválečné ročníky. Stále více lidí odchází také do důchodu předčasně, protože si ve vyšším věku už nemohou najít práci. Průměrná výše starobního důchodu je nyní 7702 korun.

Dávky tvoří třetinu příjmů domácností

Podpora v nezaměstnanosti byla v průměrné výši 4034 korun, což je meziročně o 500 korun více. Na nejvyšší částku si přijdou lidé zaregistrovaní na úřadech práce v Praze a Plzeňském kraji, pod průměrem jsou Pardubický a Olomoucký kraj.

Celkové běžné příjmy českých domácností se ke konci prvního čtvrtletí meziročně zvýšily o 20 miliard na 526 miliard korun. Na růstu se jednou třetinou podílely sociální dávky a zbytek tvořily převážně platy a další náhrady zaměstnancům. Po odečtení daní a pojištění zůstal domácnostem příjem asi 356 miliard korun.

Některé údaje o příjmech domácností

:: průměrná mzda - 17 678 Kč (1. čtvrtletí)

:: výdaje státu na sociální dávky - 83,7 mld. Kč (1. čtvrtletí)

:: měsíční příjem na jednu osobu 8645

:: průměrná výše měsíčního starobního důchodu - 7702

:: průměrná výše měsíční podpory v nezaměstnanosti - 4034

:: počet sociálně slabých rodin - 232 000

Průměrná mzda v Česku byla podle údajů Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí roku 17 678 korun. Dvě třetiny lidí ale mají na výplatních páskách mzdu nižší. Nejvíce berou lidé v oboru bankovnictví a informačních technologií, nejméně zemědělci, lesníci a lidé zaměstnaní v textilním průmyslu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám